Λουκάς


Λουκά, άποψη) Ο Λουκάς είναι ένα χωριό της Μαντινείας, 14 χιλ. ΒΑ της Τρίπολης. Είναι χτισμένο στην ανατολική άκρη του μαντινειακού οροπεδίου, στους πρόποδες του όρους Κτενιάς (Αρτεμίσιο). Έχει 300 περίπου κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αμπελουργία. Το χωριό είναι ιδιαίτερα φροντισμένο. Επιβλητικό φαντάζει από το χωριό το όρος Μαίναλο.

Αξιόλογη είναι η μητροπολιτική εκκλησία, ο ’γιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όπως και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο λόφο. Δίπλα από τον ’γιο Ιωάννη είναι το ηρώο των πεσόντων στον Αγώνα του 21 και το δημοτικό σχολείο. Απέναντι υπάρχει ένα συμπαθητικό μικρό πέτρινο  θεατράκι. Πάνω από το χωριό στα ανατολικά διακρίνεται η Μονή των Βαρσών

Στην κορυφή του λόφου του Αη Γιώργη έχουν εντοπισθεί αξιόλογα αρχαία αρχιτεκτονικά λείψανα. Αποτελούν το κατώτερο τμήμα πύργου κατασκευασμένου πιθανότατα από τους Μαντινείς για τον έλεγχο των περασμάτων προς την πεδιάδα. Η εύρεση ιωνικού κίονα στο προαύλιο της εκκλησίας μαρτυρεί την ύπαρξη ναού, ίσως της Δήμητρας, που κατά άλλους ερευνητές βρισκόταν στη Μηλιά της Μαντινείας.

 


Φωτογρφίες από το Λουκά, σελ. 2

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:15/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ