Μαίναλο Φαλάνθου


Χωριό Μαίναλο, άποψη από το δρόμοΜικρό χωριό χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Μαινάλου, 3 χιλ. από τον δρόμο Τρίπολης - Αλωνίσταινας - Βυτίνας. Ανήκει στο Δήμο Φαλάνθου και βρίσκεται κοντά στη Δαβιά. Ξεχωρίζει η όμορφη πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού.

O Παυσανίας γράφει ΄Το δε όρος Μαινάλιον, ιερόν μάλιστα του Πανός νομίζουσιν…΄΄ και αυτό το αισθάνεται ο επισκέπτης, όταν συναντά το ομώνυμο Χωριό Μαίναλο, άποψη από το δρόμοχωριό. Στα τέλη του 19ου αιώνα στις μαρτυρίες περιηγητών δηλώνεται ως ένα από τα ήσυχα χωριά του Δήμου Φαλάνθου. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Ζαράκοβα και με τη σλαβική προέλευση της λέξης αποτυπώνεται το πέρασμα νομάδων κατά τον 8ο αιώνα. Φημισμένος ήταν ο πύργος της Ζαράκοβας, το πρώτο κελάρι του Αγώνα του '21, δυστυχώς κατεστραμμένος σήμερα.

Το χωριό, ερημωμένο σήμερα, κρατά λιγοστούς κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο χωριό Μαίναλο στην αρχαιότητα υπήρχε ναός αφιερωμένος στη Λυκοάτιδα Αρτέμιδα, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Ο ναός ήταν κατά την αρχαιότητα επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής, γνωστής σαν Μαιναλίας, η οποία αποτελούσε ομοσπονδία πόλεων με θρησκευτικό δεσμό. Ο επισκέπτης ακολουθώντας βατό χωματόδρομο και σε απόσταση 4χλμ.από το χωριό μπορεί να θαυμάσει την ιστορική Μονή της Επάνω Χρέπας, χτισμένη στις αρχές του 11ου αιώνα και σε υψόμετρο 1278μ., το ψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου.


Μέρος του κειμένου είναι από το φυλλάδιο "Τουριστικός Οδηγός, Δήμος Φαλάνθου", AN.BO.ΠΕ., 2002

Φωτογραφίες από τo Μαίναλο

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:08/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ