Μυγδαλιά


 

Μυγδαλιά, άποψηH Μυγδαλιά, ονομαζόμενο παλιότερα Γλανιτσιά και Σταυροκλήσι, είναι χωριό της Γορτυνίας και βρίσκεται στους Β. πρόποδες του Μαινάλου πάνω στο δρόμο που συνδέει το Βαλτεσινίκο (15 χιλ.) με τον οδικό άξονα 111. Απέχει 65 χιλ. από την Τρίπολη  και 25 χιλ.από τη Βυτίνα. Προπολεμικά είχε μια ακμάζουσα κοινωνία με 900 περίπου κατοίκους. Σήμερα έχει κάτω γύρω στους 100 μονίμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Από το 1955 που η τεχνική λίμνη του Λάδωνα έπνιξε τα χωράφια τους, πολλοί κάτοικοι έφυγαν στην Ηλεία, Αχαϊα και Αθήνα όπου και προόδευσαν στις τέχνες, στα γράμματα, στο εμπόριο και τις επιστήμες.

Από την παλιά Μυγδαλιά είχαν βγει σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, ιδεολόγοι και αγωνιστές (Κώστας Μαρίνης, φιλόλογος λαογράφος, Ανδρέας Παπαθεοδώρου, φιλόλογος γυμνασιάρχης, Οδυσσέας Παπαναστασίου, συνταγματάρχης, Κώστας Παπαντωνίου, συνταγματάρχης, Περικλής Παπαθεοδώρου, προϊστάμενος των Τ.Τ.Τ. Αρκαδίας, Βαγγέλης Παπαναστασίου, δάσκαλος, Νίκος και Ανδρέας Γ. Παπαναστασίου, βιβλιοπώλες-τυπογράφοι, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, εκπαιδευτικός σύμβουλος, αργότερα ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος δικηγόρος και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης και άλλοι πολλοί). Γι’ αυτό και η συμμετοχή του χωριού στην Εθνική Αντίσταση ήταν καθολική και με πολλά θύματα.

Η Μυγδαλιά είναι σήμερα έδρα του Δήμου Κλείτορος, ο οποίος αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Αγρίδίου, Βαλτεσινίκου, Δρακοβουνίου (Γλόγοβα), Θεόκτιστου (Τοπόστα), Κερπινής, Ξηροκαρύταινας, Πουρναριάς (Ποδογορά) και Πράσινου (Καρνέσι). Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο σύγχρονο κτίριο, που έγινε με ατομικές δαπάνες του ευεργέτη Ευάγγελου Α. Γιαννόπουλου.

Στη Μυγδαλιά μπορεί να φθάσει κανείς από το οδικό άξονα 111 μέσω Θεόκτιστου, και από τη Βυτίνα μέσω Βαλτεσινίκου. Επίσης από τον οδικό άξονα 111 και τα Τρόπαια υπάρχει πλεόν ομαλή οδική πρόσβαση μέσω της νέας γέφυρας στη θέση του γεφυριού της Κυράς στη λίμνη του Λάδωνα. Ας σημειωθεί ότι η νέα γέφυρα εξυπηρετεί την πρόσβαση στην παραλαδώνια περιοχή από όλα τα χωριά της περιοχής (6 χιλ.). Τέλος ο επαρχιακός  δρόμος που συνδέει το χωριό με τον δρόμο 111 περνά κατά σειρά από τα χωριά Θεόκτιστο, Δρακοβούνι και Κερπινή.

 


Φωτογραφίες από τη Μυγδαλιά

Χάρτης


Αριθμός επισκεπτών:
13170

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ