Νέο Πάος


Νέο ΠάοςΒόρεια της λίμνης του Λάδωνα και πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Πάτρας- "111" - βρίσκεται το χωριό Νέο Πάος του νομού Αχαϊας. Σήμερα είναι έδρα του Δήμου Παϊων. Απέχει 73 χιλ. από την Τρίπολη 102 από την Πάτρα. Το χωριό είναι νέο, αφού προέκυψε από μεταφορά του παλιού χωριού Σκουπέϊκο που βρισκόταν σε ορεινή τοποθεσία, βορειότερα. Το Νέο Πάος είναι χτισμένο σε καταπράσινη κοιλάδα, στις παρυφές και βόρεια του όρους Αφροδίσιου. Στην περιοχή ρέει ο ποταμός Σειραίος που χύνεται στον Ερύμανθο δυτικά, στο ύψος του χωριού Τριπόταμα.

Το Νέο Πάος ανήκει σήμερα στο Δήμου Παϊων του Νομού Αχαϊας με έδρα τη Δάφνη. Η τοπική οικονομία είναι αγροτική και οι κύριες ασχολίες των κατοίκων η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται εδώ είναι πολύ καλής ποιότητας.

Νέο ΠάοςΗ περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Ανατολικά του χωριού, ανάμεσα στο Νέο Πάος και το χωριό Βεσιναίικα, υπήρχε η αρχαία αρκαδική κώμη Πάος, ή Παίον κατά τον Ηρόδοτο. Λείψανά της σώζονται μέχρι σήμερα.

Πολύ κοντά στο χωριό, διασταύρωση του δρόμου Τρίπολης-Πάτρας οδηγεί στο χωριό Κοντοβάζαινα (12 χιλ.) του νομού Αρκαδίας, δια μέσου του Αφροδισίου όρους. Πάνω στη διαδρομή βρίσκοται τα λείψανα του αρχαίου Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης. Βόρεια του χωριού, πάνω σε απότομη πλαγιά του Αφροδισίου, υπάρχει ο παραδοσιακός οικισμός Βεσίνι, με εξαιρετική θέα στην κοιλάδα, το Νέο Πάος και τη γύρω περιοχή.

Προς την κατεύθυνση της Πάτρας επόμενα χωριά είναι τα Τριπόταμα (4 χιλ.) και η Λαμπεία (12 χιλ.), ενώ προς αυτήν της Τρίπολης, διασταύρωση δεξιά οδηγεί στο χωριό Δάφνη (8 χιλ.), το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, όπως και τα παραλαδώνια χωριά της Αρκαδίας (επαρχία Γορτυνίας).

 


Φωτογραφίες από το Νέο Πάος, σελ. 1

Χάρτης


Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ