Νεστάνη


ΝεστάνηΗ Νεστάνη είναι ορεινό γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Αρτεμισίου και απέχει 15 χιλ. από την Τρίπολη. Είναι ο πρώτος οικισμός της Αρκαδίας που συναντά ο ταξιδιώτης ερχόμενος από την Αθήνα μέσω της νέας εθνικής οδού και απέχει 5 χιλ. από τη σύραγγα του Αρτεμισίου.

Tο όνομα Νεστάνη προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη νόστος-νοστία-νοστέα-Νεστάνη. Το όνομα αυτό πήρε το χωριό μόλις το 1927 . Ως τότε λεγόταν Τσιπιανά από το βυζαντινό τοπωνύμιο Κηπιανά, ή από την αλβανική λέξη tsip=τσίπουρο, αφού η περιοχή ήταν γνωστός αμπελώνας.

Συμπαθητική είναι η κεντρική πλατεία με τα γραφικά καφενεία και τα πετρόκτιστα σπίτια ολόγυρα, σκιασμένη από μεγάλα πλατάνια. Ο οικισμός έχει αμφιθεατρική δόμηση στους πρόποδες του όρους Λύρκειο και διακρίνεται για τη λιτή παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Στο πάνω μέρος του, στην πλαγιά, δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία. Πίσω από το χωριό υπάρχει απότομο ύψωμα με χαρακτηριστικό σχήμα, ο λόφος του Γουλά. Πάνω στο λόφο είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Γοργοεπήκοου, με έξοχη θέα στο οροπέδιο της Μαντινείας και περιτριγυρισμένο από δάσος με πεύκα.

Χάρτης Δήμου ΜαντινείαςΠάνω σε μικρό λόφο δίπλα στο χωριό, σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης της Αρχαίας Νεστάνης, μιας από τις κώμες της αρχαίας Μαντινείας, και πελασγικό τείχος. Στη θέση της Νεστάνης υπήρχε τον Μεσαίωνα σημαντική κώμη με όνομα Τσιπιανά ή Κηπιανά (CIPIANA), που από τον 13ο αιώνα είχε οχυρωθεί από τους Φράγκους και χρησίμευε σαν ορμητήριό τους. Λέγεται μάλιστα, ότι στη δημιουργία του πρώτου οικισμού στην Tριπολιτσά συμετείχαν και πολλοί Τσιπιανίτες που μετοίκησαν εκεί. To κάστρο της μεσαιωνικής πόλης υπήρχε πάνω στο ύψωμα "Γουλάς", όπου σήμερα σώζονται ελάχιστα υπολείμματα.

Η Νεστάνη είναι έδρα του νεοσύστατου Δήμου Μαντινείας. Ο Δήμος Μαντινείας περιλαμβάνει τα χωριά Νεστάνη, Κάψια, Αρτεμίσιο, Λουκά, Σάγγα, Σιμιάδες και Πικέρνι καθώς και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αρχαία Μαντινεία και στο λόφο Γκορτσούλι. Καταλαμβάνει μέρος του Βορειοανατολικού τμήματος του Νομού Αρκαδίας και έχει συνολική έκταση 205.393 στρέμματα. Απλώνεται στο μαντινειακό οροπέδιο μεταξύ του όρους Μαίναλο στα δυτικά, του όρους Λύρκειο στα βορειοανατολικά και του όρους Αρτεμίσιο στα ανατολικά. Συνορεύει με το Νομό Αργολίδας στα ανατολικά και βορειοανατολικά, με το Δήμο Λεβιδίου στα Βορειοδυτικά, με το Δήμο Φαλάνθου στα Νοτιοδυτικά και με τους δήμους Τρίπολης και Κορυθίου στα νότια.

Πανοραμική άποψη της ΝεστάνηςΗ τοπική παραγωγή είναι κυρίως αγροτική. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου ανθούσε από παλιά η αμπελουργία και τα τοπικά κρασιά ήταν και παραμένουν ονομαστά. Έχουν πάρει μάλιστα ονομασία προέλευσης "ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ". Το τοπικό κρασί μάλιστα έχει πάρει ονομασία προέλευσης ("Μαντινεία"). Σήμερα υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου πρότυπες μονάδες παραγωγής εμφιαλωμένου κρασιού. Με πρωτοβουλία της μάλιστα της δημοτικής αρχής η περιοχή έχει υπαχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Δρόμοι Κρασιού". Άλλα βασικά προϊόντα που παράγει η περιοχή του Δήμου είναι σιτηρά, κηπευτικά, μήλα μέλι, πατάτες αχλάδια, σταφύλια για οινοποίηση και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στη βόρεια πλευρά της Νεστάνης, κάτω από το σημερινό Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου υπάρχει η Φιλίππειος Κρήνη, βρύση που κατασκεύσε ο Φίλιππος ο Μακεδών όταν είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή.

Σε ένα μεγάλο μέρος οι αγροί των κατοίκων βρίσκονται στην πεδιάδα κάτω από την Νεστάνη, το "Άργον πεδίον" των αρχαίων. Η περιοχή κατακλύζεται συχνά από τα νερά των βροχών, τα οποία από εκεί κατευθύνονται υπόγεια μέσα από καταβόθρες - χαρακτηριστικό  του μαντινειακού οροπεδίου - προς τις ακτές της Αργολίδας.

Στην κορυφή του λόφου "Στοχός" του οικισμού Νεστάνης βρίσκεται εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο το Θερμολόγο. H ονομασία οφείλεται στο ότι την περίοδο που ο πληθυσμός υπέφερε από τις θέρμες της ελονοσίας ζητούσαν την θαυματουργική επέμβαση του Αη Γιάννη για την ίαση τους. Στα θεμέλια της εκκλησίας έχουν αναγνωριστεί απομεινάρια αρχαίου Ναού αφιερωμένου κατά πάσα πιθανότητα στην αρχαία Δήμητρα. Και εδώ εμφανίζεται η συνέχεια μεταξύ αρχαίας λατρείας και της μετέπειτα χριστιανικής έκφρασης της πίστης. Σήμερα στο λόφο αυτό υπάρχει αναρηχητικό πεδίο, 4ου, 5ου και 6ου βαθμού, ύψους 70μ., με δύο διαδρομές και δύο ρελέ διαφυγής. Λειτουργεί με την ευθύνη του Ε.Ο.Σ Τρίπολης.

Μεγάλη γιορτή για τη Νεστάνη και όλη την περιοχή της Μαντινείας είναι το πανηγύρι του Αη Γιώργη. Δεν είναι μόνο μια ωραία διατηρημένη λαϊκή παράδοση που μεταφέρει αρχαίες παραδόσεις στην σημερινή έκφραση της χριστιανικής πίστης. Ο χορός και τα τραγούδια που ζωντανεύουν το πανηγύρι του Αη Γιώργη είναι απόηχος της ίδιας ανάγκης της ζωής, της ίδιας ορμής της νιότης μέσα από τους μακρινούς αιώνες. Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή τσιπιανίτικη φορεσιά και κρατούν γκλίτσα στολισμένη στην κορυφή με μάηδες, πασχαλιές, αγριοσέλινα και άλλα λουλούδια. Κατεβαίνουν όλοι από ψηλά το Γουλά, από τον Αη Γιώργη περπατώντας εμπρός από τη Γοργοεπήκοο, χορεύοντας και τραγουδώντας το τραγούδι του Αη Γιώργη. Ένα πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του Γουλά, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας. Φτάνοντας στην πάνω πλατεία της Νεστάνης σχηματίζουν μεγάλους κύκλους χορεύοντας συρτό και τραγουδώντας ένα παράξενο σκοπό. Τα τραγούδια του Αη Γιώργη απηχούν βιώματα και περιπέτειες της Τουρκοκρατίας.

Στο κοντινό χωριό Κάψια και σε απόσταση 15 χιλ. από την Τρίπολη βρίσκεται ένα μεγάλου σπηλαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος σπήλαιο. Τα υπόλοιπα χωριά του δήμου βρίσκοται σε κοντινές αποστάσεις και συνδέονται με τη Νεστάνη με σύγχρονους δρόμους.

 

 

Αξιοθέατα στο Δήμο Μαντινείας

Αρχαία Μαντινεία
Αρχαίο θέατρο - Αρχαία Μαντινεία
Μονή Γοργοεπικόου
Ναός Αγίας Φωτεινής (Αρχαία Μαντινεία)
Σπήλαιο Κάψια
Αρχαία Νεστάνη
Μονή Αγίου Νικολάου Γκλήμη (Πικέρνη)
Ιερό Ιππίου Ποσειδώνα
Το Φρούριο του "Γουλά"
Φιλίππειος Κρήνη
Λόφος "Στοχός" οικισμού Νεστάνης (Αναρηχητικό πεδίο)
Ναός Αγίου Γεωργίου στον λόφο του Αη-Γιώργη (Λουκά)
Κόκκινη Έκκλησία
Ναός Ζωοδόχου Πηγής στο λόφο "Γκορτσούλι"
Πέρασμα "Πορτίτσας" ("Σπάρταθλον")

Φωτογραφίες από την Νεστάνη, σελίδες 2
Πανόραμα Μαντινείας
Επίσημος δικτυακός τόπος
του Δήμου Μαντινείας
Χάρτης


Αριθμός επισκεπτών:
27420

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ