Νυμφασία


ΝυμφασίαΗ Νυμφασία είναι ένα όμορφο και περιποιημένο χωριό με 80 περίπου μονίμους κατοίκους χτισμένο στις παρυφές του Μαινάλου κοντά στη Βυτίνα (6 χιλ). Το παλαιότερο όνομά της είναι Γρανίτσα. Στο χωριό οδηγεί διακλάδωση του οδικού άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Πύργου. Ο ευθύς δρόμος που οδηγεί στο χωριό περιστοιχισμένος από δενδροστοιχίες είναι γραφικότατος και εντυπωσιάζει, ιδιαίτερα την άνοιξη. Η τοποθεσία σφίζει από πράσινο και σε συνδυασμό με τους αντικρυνούς επιβλητικούς όγκους του Μαινάλου συνθέτει ένα τοπίο γνήσια αρκαδικό, μια φύση που αναδίδει ηρεμία και ψυχική γαλήνη. Είναι ένας τόπος ιδεώδης για περιπάτους και περιπλανήσεις.

Σήμερα η Νυμφασία αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Βυτίνας. Παλαιότερα μάλιστα είχε δώσει το όνομά της στο δήμο που περιελάμβανε τα χωριά της περιοχής. Την περιοχή διασχίζει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που κατευθύνεται στην Καμενίτσα.

Στο κέντρο του χωριού είναι η εξωραϊσμένη πλατεία με κιόσκι και γραφικά καφενεία. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η ενοριακή εκκλησία του χωριού, η Αγία Τριάδα, πετρόκτιστη βασιλική του τέλους του 19ου αιώνα, με ωραίο και επιβλητικό καμπαναριό χτισμένο πάνω από την πύλη της περιβόλου. Στο βόρειο άκρο του χωριού πάνω σε μικρό λόφο είναι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Μια άλλη ωραία πετρόχτιστη εκκλησία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Κοντά και στα δυτικά του χωριού είναι η Μονή Κερνίτσας. Στο δρόμο προς αυτήν, και μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, κυλά τα νερά του ο παταμός Μυλάων. Στον ίδιο δρόμο υπάρχει λιθόκτιστη κρηνική κατασκευή, ανακατασκευασμένη, με την ονομασία "Καρυδιά", με λαξευμένη χρονολογία 1824. Έχει υποστηριχθεί ότι στη θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία Νυμφασία Κρήνη. 500 μ. πιό πέρα, πάνω στον ίδιο δρόμο, υπάρχει και δεύτερη πετρόχτιστη κρήνη, η "Μούσγα", και αυτή ανακατασκευασμένη, με λαξευμένη χρονολογία 1876.

 


Φωτογραφίες από την Νυμφασία, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:12/07/2002

Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ