Παραλογγοί


Οι Παραλογγοί είναι μικρό χωριό κοντά στην Κοντοβάζαινα, κοντά στα όρια της Γορτυνίας με την Ηλεία. Είναι χτισμένο στη βορειοδυτική πλαγιά του όρους Αφροδίσιο σε υψόμετρο 800 μ. και έχει 50 περίπου κατοίκους (208 σύμφωνα με την απoγραφή 1991). Έχει και αυτό χαρακτηρισθεί διατηρητέος οικισμός. Οδική πρόσβαση στο χωριό υπάρχει από τα Τριπόταμα μέσω ανηφορικής διαδρομής, η οποία προσφέρει εξαιρετική θέα προς τα Τριπόταμα, την Αρχαία Ψωφίδα και τα Λάμπεια όρη, είτε από την Κοντοβάζαινα. Κοντά στο χωριό υπάρχει πέτρινο γεφύρι στο ποταμό Ερύμανθο, έργο Λαγκαδινών μαστόρων. Πρόκειται για μια μονοκάμαρη γέφυρα με άνοιγμα καμάρας μήκους 18 μέτρων. Στην είσοδο στο χωριό υπάρχει πετρόκτιστη βρύση κάτω από πλατάνια σε καταπράσινη τοποθεσία.

Το  1827 είχε συσταθεί εκεί στρατόπεδο υπό τους Δ. Πλαπούτα, Α. Γρηγοριάδη, Γενναίο Κολοκοτρώνη κ.ά. για την εποπτεία των κινήσεων του Δελή Αχμέτ Πασά που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή της Δίβρης επικεφαλής δύναμης 15.000 Τουρκοαιγυπτίων.

Ο επαρχιακός δρόμος από τα Τριπόταμα συνεχίζει προς τα χωριά Καρδαρίτσι και Βελιμάχι, μέσα από μια ελικοειδή, αλλά πανέμορφη διαδρομή.


Φωτογραφίες από τους Παραλογγούς (σελ. 1)

Χάρτης


Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ