Πιάνα


Γραφικό και ιστορικό χωριό του δήμου Φαλάνθου 19 χιλ. από την Τρίπολη μεταξύ των χωριών Αλωνίσταινα και Δαβιά. Είναι χτισμένο σε πλαγιά του Μαινάλου σε πολύ όμορφη τοποθεσία και περιβάλλεται από πυκνό ελατόδασος. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται είτε από την Τρίπολη είτε από την Βυτίνα.  Και οι δύο διαδρομές είναι από τις πιο όμορφες της Αρκαδίας και χαρακτηρίζονται από πλούσια και πολύχρωμη χλωρίδα. Η Πιάνα υπήρχε σαν οικισμός από τα Βυζαντινά χρόνια.

Το χωριό έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Υπήρξε ορμητήριο και καταφύγιο της κλεφτουριάς κατά την Τουρκοκρατία και χρησίμευσε σαν ορμητήριο και καταφύγιο του Θ.Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών του και σαν κέντρο ανεφοδιασμού κατά τον ξεσηκωμό. Μάλιστα εκεί   παρασκευαζόταν το ψωμί για τον ανεφοδιασμό των επαναστατών. Επίσης ο Πλαπούτας ίδρυσε εκεί στρατόπεδο 800 αγωνιστών.

Στην πλατεία, που είναι κτισμένη πάνω σε επιβλητικό βράχο, δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αϊ-Γιώργη - σημείο αναφοράς του χωριού - με τα ψηλά πετρόχτιστα καμπαναριά της, μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με τρούλο των αρχών του 20ού αιώνα.   Δίπλα της το ηρώο πεσόντων κατά την επανάσταση. Το χωριό προσφέρει εξαιρετική θέα με ευρύτατο ορίζοντα στη γύρω περιοχή του Μαινάλου. Στην πλατεία υπάρχει αξιόλογη λαογραφική συλλογή και κοντά ένας αποκαταστημένος φούρνος της επανάστασης. Στο χωριό λειτουργούν επίσης καφενεία και ταβέρνες.

2 χιλ. από το χωριό, στον αγροτικό δρόμο προς Χρυσοβίτσι και κοντά στον ποταμό Ελισσώνα βρίσκονται νερόμυλοι, σήμερα εγκαταλειμμένοι και ερειπωμένοι. Παλαιότερα από την Πιάνα μέχρι την κάτω Δαβιά λειτουργούσαν τουλάχιστον 12 νερόμυλοι και 6 νεροτριβές. Μερικά από τα κτίσματα αυτά συνδέονται με ιστορικά γεγονότα της επανάστασης του 21. Η πρόσβαση στο σημείο όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των νερόμυλων γίνεται από χωματόδρομο που περνάει πολύ κοντά στον Ελισσώνα.

Το χωριό προσφέρεται σαν αφετηρία για οδοιπορία στο Μαίναλο. Μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Πάνα, στη πλαγιά του βουνού.  Κοντά στο χωριό είναι επίσης το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίσι, το χωριό των Κολοκοτρωναίων. Στο δρόμο για την Αλωνίσταινα, διακλάδωση οδηγεί στις περιοχές αυτές μετά από μια υπέροχη διαδρομή.

 


Φωτογραφίες από την Πιάνα, σελ. 1

Χάρτης


Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ