Πικέρνη


Πικέρνι, άποψη Το Πικέρνη (ή Πικέρνι) είναι χωριό της επαρχίας Μαντινείας, 18 χιλ. από την Τρίπολη, χτισμένο στην πλαγιά του όρους Λυρκείου σε υψόμετρο 820 μ. Κοντά του είναι το χωριό Αρτεμίσιο. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μαντινείας με έδρα τη Νεστάνη. Έχει περίπου 150 μόνιμους κατοίκους (237 κατά την απογραφή του 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία, την αμπελουργία και την κτηνοτροφία. Η πρόσβαση στο χωριό είναι δυνατή από το δρόμο Τρίπολης-Αρχαίας Μαντινείας-Αρτεμισίου.

Στη δικαιοδοσία του δημοτικού διαμερίσματος ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας, ο λόφος Γκορτσούλι και ο αρχαιολογικός του χώρος. Ο λόφος "Γκορτσούλι" είναι περιστοιχισμένος από ένα χαμηλό περίβολο, πρόσφατα επισκευασμένο, του οποίου οι πέτρες μοιάζουν να προέρχονται από αρχαία λάξευση. Στο μέσο αυτού του περιβόλου είναι κτισμένος Ναός αφιερωμένος στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Μεταξύ των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έχει διατηρηθεί η παράδοση ότι η Παναγία ήταν παλαιό μοναστήρι που λεγόταν "Χρυσούλι". Ο λόφος "Γκορτσούλι" ονομάζεται και "Τύμβος της Πηνελόπης". Κοντά στo χωριό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου Γκλήμη, που παλαιότερα ήταν μονή.

Ο δρόμος Τρίπολης-Αρχαίας Μαντινείας-Αρτεμισίου που περνά κάτω από το χωριό συνεχίζει προς Παλαιόπυργο, Κανδήλα και Λεβίδι.

 


Φωτογραφίες από το Πικέρνη, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2003

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ