Ράδος


ΡάδοςΟ Ράδος (του Ράδου) είναι ένα μικρό χωριό του Μαινάλου, 11 χιλ. δυτικά της Δημητσάνας και 3 χιλ. από την Καρκαλού. Χτισμένο υψόμετρο 1180 μ., περιτριγυρίζεται από πανέμορφο και πυκνότατο δάσος. Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Δημητσάνας. Το χωριό έχει ερημώσει από τη μετανάστευση και οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 20 (67 απογραφέντες στην απογραφή του 2001). Το καλοκαίρι ζωντανεύει με αρκετούς παραθεριστές που διατηρούν εδώ σπίτια.

Η διαδρομή από την Καρκαλού προς το χωριό είναι από τις ωραιότερες του Μαινάλου. Η μικρή πλατεία του χωριού, με δύο μικρά παραδοσιακά καφενεδάκια, είναι ένα μπαλκόνι στο απέραντο ελατόδασος που απλώνεται γύρω, προσφέροντας υπέροχη θέα. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι έργο του 1886. Δίπλα της είναι το παλιό δημοτικό σχολείο, όπου κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, ο τοπικός σύλλογος διοργανώνει τη "γιορτή του Τσοπάνη", τοπικό πανηγύρι αφιερωμένο στους κτηνοτρόφους του χωριού. Η γιορτή αυτή γίνεται με παραδοσιακά σπιτικά φαγητά και παραδοσιακά μουσικά όργανα, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο και διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η διαδρομή από τον καταπράσινο κάμπο της Καρκαλούς προς το χωριό περνά από τη θέση Παλαιοκάτουνα, στην οποία βρίσκονται διάσπαρτα τα ερείπια της αρχαίας Θεισόας. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει υπολείμματα της ακρόπολής της αρχαίας κώμης, λείψανα οχυρωματικού περιβόλου, αρχαίου ιερού (αφιερωμένου μάλλον στον Δία που σχετίζεται άμεσα με τον Λούσιο), καθώς επίσης και οικοδομημάτων ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων.

 


Φωτογραφίες από το Ράδο, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση:08/07/2002

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ