Σάγκα (Σάγκας)


Σάγκα, άποψηΤο Σάγκα (ή του Σάγκα, ή ο Σάγκας) είναι ένα ορεινό χωριό της Μαντινείας χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του όρους Λυρκείου, σε υψόμετρο 750, 22 χιλιόμετρα Β.Α. της Τρίπολης και κοντά στα σύνορα με την Αργολίδα. Υπάγεται στο Δήμο Μαντινείας με έδρα τη Νεστάνη, από την οποία απέχει 5 χιλ. Ο πληθυσμός του κυμαίνεται μεταξύ των ετών 1851 που έγινε η πρώτη απογραφή του κράτους και το 1951 από 400 έως 600 κατοίκους. Σήμερα αριθμεί μόλις 200 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι μόνιμοι.

Το χωριό έχει ωραία θέα στο μαντινειακό λεκανοπέδιο πρός την πλευρά της σήραγγας του Αρτεμησίου. Νότια απλώνεται το "Άργον πεδίον", ο περίφημος κάμπος των αρχαίων Μαντινέων, που σχηματίζεται μεταξύ της Νεστάνης και του χωριού. Ο κάμπος σήμερα καλλιεργείται από διάφορα προϊόντα όπως πατάτες, φασόλια, τομάτες, λαχανικά, σιτάρι, καλαμπόκι κ.λ.π. Παλαιότερα έμενε ακαλλιέργητος γιατί κατακλυζόταν από τα νερά του Αρτεμησίου. Στο όρος Λύρκειο υπάρχουν αδιάβατα μέρη και σπήλαια τα οποία επί τουρκοκρατίας προστάτευαν τους διωκόμενους Έλληνες. Στο βουνό αυτό αναπτύσσονται επίσης τα περίφημα "κέδρα του Λιβάνου".

Το χωριό δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1650 και 1680. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από κάποιον Οθωμανό Μπέη που εξουσίαζε την περιοχή, με το όνομα Σάγκας, οποίος έφερε και εγκατέστησε κατοίκους από τα γύρω χωριά. Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο Σάγκα ήταν οι αδελφοί Ασήμης και Αργύρης με την χήρα του αδελφού τους Κόλλια και τα παιδιά της, από το Απάνω Μπέλεσι του Άργους. Από αυτούς προήλθαν οι οικογένειες Κολλιαίοι, Ασημαίοι και Αργυροπουλαίοι.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το εγκαταλειμμένο δημοτικό σχολείο, με την αναμνηστική πλάκα των δωρητών του, ομογενών από την Αμερική, να προτρέπει στην αναπόληση της περασμένης ζωντάνιας του παρελθόντος. Σήμερα φιλοξενεί τον τοπικό δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Δίπλα είναι η όμορφη εκκλησία του χωριού.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε κατά την αρχαιότητα πέρασμα από την Αρκαδία προς την Αργολίδα, το οποίο γινόταν δια μέσου του της περίφημης "Κλίμακος", αρχαίας αμαξήλατης οδού που περνούσε από το τεχνητό πέρασμα της Πορτίτσας. Η δίοδος αυτή βρίκεται στο Αρτεμήσιο ανατολικά του χωριού, πάνω σχεδόν από τη σύγχρονη σήραγγα, σε ευθεία απόσταση 1500μ.. Στη θέση αυτή οδηγεί μονοπάτι έξω από το χωριό, όπως και χωμάτινος δρόμος που έχει διανοιχθεί από τη ΔΕΗ. Το μονοπάτι ξεκινά έξω από το Σάγκα και και ακολουθόντας τα ίχνη του αρχαίου δρόμου, διανύει μια δύσκολη διαδρομή προς τα ανατολικά, για να φθάσει πάνω σχεδόν από τη σήραγγα του Αρτεμισίου, σε ευθεία απόσταση 1.5 περίπου χιλ. από το χωριό. Στο σημείο αυτό διανύει το διάσελο"Πόρτες"του βουνού, σε υψόμετρο 1074 μ., όπου βρίσκεται το πέρασμα της Πορτίτσας. Κληρονόμος του αρχαίου έργου της Κλίμακος είναι το καλντερίμι "Σκάλα" της Τουρκοκρατίας που σώζεται έως σήμερα. Το καλντερίμι είχε διαφορετική διάνοιξη από την αρχαία οδό και περισσότερες και πιο κλειστές στροφές από αυτήν. Σύμφωνα με ερευνητές, αλλά και διάφορα ευρήματα (αμαξοτροχιές στην περιοχή Διάσελο) ) η αρχαία οδός από το χωριό Σάγκα κατευθυνόταν δυτικά προς το χωριό Πικέρνη και απο εκεί κατέληγε στην Αρχαία Μαντινεία.

 


Φωτογραφίες από του Σάγκα, σελ. 1

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2006

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ