Σκοπή


ΣκοπήΗ Σκοπή είναι ένα μικρό χωριό 150 κατοίκων 5 χιλ. από την Τρίπολη, στους πρόποδες του βουνού Μύτηκα. Αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τρίπολης. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει αξιόλογη οικοδομικη ανάπτυξη με αρκετά σπίτια τα οποία έχουν οικοδομηθεί στην πεδινή έκταση προς την κατεύθυνση της Τρίπολης. Στην κορυφή του Μύτηκα δεσπόζει το εξωκκλήσι του Αη-Λιά, ένα από τα τρία ομώνυμα ορεινά εξωκκλήσια του λεκανοπεδίου της Τρίπολης (τα άλλα δύο βρίσκονται πάνω από τα χωριά Ρίζες και Κάνδαλος της Τεγέας) .

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το γεγονός ότι από τον Αη-Λιά έχει κανείς πανοραμική θέα ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Μαντινείας. Μάλιστα η κορυφή του βουνού χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα σαν παρατητήριο. Στην περιοχή έγινε η περίφημη μάχη της Μαντινείας, όπου σκοτώθηκε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώδας. Επίσης εδώ έγινε και η μάχη της Γράνας, που έπεξε σημαντικό ρόλο για την άλωση της Τριπολιτσάς στις 23-08-1821. Σε ανάμνηση και των δύο μαχών έχουν στηθεί ισάριθμα μνημεία.

Σκοπή, άποψη από την εκκλησίαΤο παλιό τουρκικό όνομα της Σκοπής ήταν Μπεντένι. Ένα ιστορικό λέγει ότι το παλιό χωριό Μπεντένι ήταν σε διαφορετική θέση κατά την τουρκοκρατία. Στα τέλη του 1700 οι κάτοικοι του χωριού δεν πλήρωσαν το χαράτσι σε δημητριακά και καλαμπόκι στον Τούρκο πασά της Τρίπολης και μάλιστα αντί αυτών έστειλαν ακαθαρσίες μέσα σε τσουβάλια. Οταν όμως οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν, εξαγριώθηκαν και έκαψαν το χωριό. Οι κάτοικοι τότε εγκατέλειψαν το χωριό και έκτισαν δύο χωριά με το ίδιο όνομα, σε διαφορετικές τοποθεσίες μακριά από την Τρίπολη.   Το ένα ήταν πίσω από το Μαίναλο και το άλλο κοντά στο Λεβίδι. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων στις αρχές του 18 αιώνα, 2-3 οικογένειες ήλθαν από τα χωριά στην σημερινή τοποθεσία και ίδρυσαν ένα νέο τρίτο χωριό με το ίδιο όνομα, το οποίο αργότερα άλλαξε σε Σκοπή.

 


Χάρτης


Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ