Στάδιο


Στάδιο, η εκκλησία και το πνευματικό κεντροΤο χωριό Στάδιο είναι η έδρα του Δήμου Τεγέας και κατέχει κεντρική θέση στον κάμπο της Τεγέας. Έχει περίπου 600 κατοίκους που ασχολούνται κύρια με τη γεωργία. Πρόκειται για ένα χωριό με έντονη συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλης της περιοχής. Ανέκαθεν μάλιστα, αποτελούσε την έδρα των δημοσίων υπηρεσιών. H οικονομία του χωριού ήταν από παλιά αγροτική και στηριζόταν στην καλλιέργεια πατάτας, κερασιών, βυσσίνων, μήλων και αχλαδιών. Παλαιότερα μάλιστα η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική και πνευματική ακμή, διατηρώντας σημαντικούς δεσμούς με τους απανταχού Τεγεάτες και τους συλλόγους τους, ιδιαίτερα μάλιστα με την Αθήνα και την Ομογένεια. Σήμερα η οικονομία του χωριού παραμένει αγροτική, αν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν μειωθεί δραστικά, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.

Στο χωριό υπάρχει το πνευματικό κέντρο, κληροδότημα του ευεργέτη Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), το οποίο εποπτεύεται από το "Στασινοπούλειο Ίδρυμα". Το κτίριο σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο Τεγέας. Επίσης, υπάρχει το Γεωργούλειο ιατρείο, κληροδότημα του ευεργέτη Γεωργούλη, εποπτευόμενο από το Γεωργούλειο ίδρυμα. Το ιατρείο αυτό διαθέτει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και μόνιμο ιατρικό προσωπικό και εξυπηρετεί ουσιαστικά τους κατοίκους όλης της περιοχής. Συμπαθητική είναι η μητροπολιτική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, έργο του 1857, σε ρυθμό σταυροειδούς με τρούλο. ’λλες αξιόλογες εκκλησίες είναι του Αγίου Κωνσταντίνου, της Ζωοδόχου Πηγής στον ’γιο Σώστη και του Αγίου Παντελεήμονα.

Το δημοτικό διαμέρισμα Σταδίου, περιλαμβάνει τον οικισμό του Σταδίου και τους μικρότερους οικισμούς ’γιο Σώστη, ’κρα (Μαρτσαούση), κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής και το πάρκο της, Σβωλαίικα και Πριγαίικα. Το Στάδιο είναι η πατρίδα πολλών σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων, όπως και ευεργετών της περιοχής. Η παλιά του ονομασία είναι "Αχούρια", που οφείλεται στο γεγονός ότι στη θέση του υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας τα αχούρια του τοπικού Αγά.

Το Στάδιο, λόγω της κεντρικής θέσης του, αποτελεί ιδανική αφετηρία για να επισκεφτεί κανείς όλα τα χωριά τα αξιοθέατα της Τεγέας. 1 χιλ. πριν το χωριό βρίκεται το αρχαιολογικό πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου, με τον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής, την ωραία εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το λαογραφικό μουσείο Τεγέας στο κτίριο της παλιάς Οικοκοιρικής Σχολής. Κοντά επίσης βρίσκεται και ο οικισμός ’γιος Σώστης, όπου τοποθετείται το αρχαίο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης και σύμφωνα με πολλούς ερευνητές η ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας. Στη διασταύρωση για τον οικισμό ’κρα υπάρχει παλιός ανεμόμυλος. Επίσης, σε μικρή απόσταση είναι το χωριό Αλέα, με τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Αλέας Αθηνάς και το χωριό Ρίζες, με τα υψώματα του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Παρασκευής, που προσφέρουν πανοραμική άποψη σε ολόκληρο το Μαντινειακό οροπέδιο. Στο δρόμο για το ’στρος είναι ο οικισμός Γιοκαραίικα που ανήκει στο δ.δ. της Μαγούλας.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου εορτάζει στις 15 Αυγούστου και την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο στο γύρω χώρο του αρχαιολογικού πάρκου το μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Τεγέας. Το πανηγύρι είναι το μεγαλύτερο της Πελοποννήσου και διαρκεί μια εβδομάδα. Αποτελεί κεντρικό γεγονός για την Τεγέα και την Αρκαδία όπως και πόλο έλξης επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού λειτουργεί στο χώρο του αρχαιολογικού πάρκου μεγάλη εμπορική έκθεση και οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, χοροί και διαγωνισμός τραγουδιού στον υπαίθριο χώρο της Οικοκυρικής Σχολής. Η εκκλησία της Παναγίας εορτάζει επίσης και κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, με εκδηλώσεις και χορούς.

Από το Στάδιο περνά ο δρόμος Τρίπολης - ’στρους. Ένας άλλος δρόμος οδηγεί στο χωριό Αλέα, ενώ άλλοι επαρχιακοί δρόμοι οδηγούν στα Λιθοβούνια, το Στενό, τη Γαρέα και την Ψηλή Βρύση.


Φωτογραφίες από το Στάδιο, σελ. 2

Πανόραμα Τεγεατικού πεδίου

Αφιέρωμα στην Τεγέα
Δικτυακός Τόπος Δήμου Τεγέας
Χάρτης

Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2002

Αριθμός επισκεπτών:
22650

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ