Τριπόταμα


ΤριπόταμαΣτον οδικό άξονα Πάτρας-Τρίπολης ("111") και κοντά στα όρια του νομού Αχαϊας με τον νομό Αρκαδίας είναι το χωριό Τριπόταμα. Αποτελείται από τρεις κοντινούς οικισμούς, τα Τριπόταμα, τα Κάτω και τα ’νω Τριπόταμα, οι οποίοι είναι χτισμένοι κατά μήκος μιας εύφορης και καταπράσινης κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα από τα Λάμπεια όρη και το όρος Αφροδίσιο. Ο οικισμός Τριπόταμα είναι έδρα του δήμου Αροανίας του Νομού Αχαϊας.

Στον οικισμό Τριπόταμα, δίπλα από το δρόμο και κοντά στην πλατεία, συμβάλλουν τρία ποτάμια, ο Ερύμανθος, ο Αροάνιος και ο Σειραίος. Κοντά στην περιοχή, σε μια όμορφη τοποθεσία, υπάρχει παλιός νερόμυλος, όπως και ιχθυοτροφείο. Ο κύριος ποταμός, ο Ερύμανθος, συνεχίζει τη ροή του ΝΔ, αποτελώντας το φυσικό όριο της Αρκαδίας με το νομό Αχαϊας αρχικά, και στη συνέχεια με το νομό Ηλείας, για να συμβάλλει μαζί με τον Λάδωνα στον Αλφειό κοντά στο χωριό Τριποταμιά.

Η τοπική οικονομία είναι αγροτική και οι κύριες ασχολίες των κατοίκων η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται εδώ είναι πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην περιοχή υπάρχουν τυροκομεία. Το Αύγουστο γίνεται μεγάλο εμπορικό πανηγύρι κατά τον εορτασμό των εννιάμερων της Παναγίας, οπότε γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας στον οικισμό Ψωφίδα.

Πάνω στο ύψωμα που βρίσκεται βόρεια του οικισμού Τριπόταμα, είναι ο αρχαιολογικός χώρος και η ακρόπολη της αρχαίας αρκαδικής πόλης Ψωφίδας. Κοντά στα κάτω Τριπόταμα βρίσκεται ο "πλάτανος του Παυσανία, μια όμορφη τοποθεσία με πολλά πλατάνια και πνιγμένη στο πράσινο, κοντά στον ποταμό Σειραίο. Πιστεύεται ότι από εκεί έχει περάσει και έχει αναπαυθεί ο περιηγητής Παυσανίας όταν επισκέφτηκε την περιοχή.

Στη διαδρομή προς Πάτρα, ο δρόμος ανηφορίζει για τη γραφική Λαμπεία, ενώ πρός την Τρίπολη επόμενο χωριό είναι το Νέο Πάος. Επίσης, τα Τριπόταμα συνδέονται οδικά με τα Καλάβρυτα. Διακλάδωση οδηγεί από εδώ προς τα αρκαδικά χωριά του Αφροδισίου όρους Παραλογγούς (8 χιλ.), Καρδαρίτσι (10 χιλ.), Βελιμάχι (12 χιλ.), Βιδιάκι και Κοντοβάζαινα (14 χιλ.).

 


Φωτογραφίες από τα Τριπόταμα, σελ. 1

Χάρτης


Τόποι και τοποθεσίες

Copyright 2001 © - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ