Βελιγοστή


 

Βελιγοστή, από το λόφοΗ Βελιγοστή είναι ένα μικρό χωριό της Φαλαισίας 11 χιλ. Ν. της Μεγαλόπολη και 3 χιλ. από το δρόμο Μεγαλόπολης-Καλαμάτας. Παλαιότερα το χωριό ονομαζόταν Σαμαράς. Είναι χτισμένη πάνω σε μικρό λόφο σε υψόμετρο 440 μ., σε καταπράσινο περιβάλλον. Έχει λιγότερους από 40 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 1991:98) που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαλαισίας με έδρα το Λεοντάρι. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από το δρόμο Τρίπολης-Μεγαλόπολης.

Η διαδρομή από το δημόσιο δρόμο μέχρι το χωριό είναι πανέμορφη. Ωραία είναι η τοποθεσία του Αγίου Ταξιάρχη, με το ομώνυμο εξωκλήσι, λίγο έξω από το χωριό. Δίπλα από το χωριό υπάρχει κατάφυτος λόφος με το νεκροταφείο, απ' όπου προσφέρεται πανοραμική θέα προς το χωριό, το Λεοντάρι και τη γύρω περιοχή.

Η ιστορία της Βελισγοστής ανάγεται από την βυζαντινή περίοδο και πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από σλαβόφωνο πληθυσμό από όπου προήλθε και το όνομά της. Η θέση του βυζαντινού οικισμού κατ' άλλους τοποθετείται στη σημερινή και κατ' άλλους σε μια άλλη θέση βορειανατολικότερα από αυτή. Η σημασία της περιοχής ήταν σημαντική από τότε, αφού πάνω από το βυζαντινό οικισμό υπήρχε κάστρο των βυζαντινών. Η πιθανότερη θέση του κάστρου είναι εκείνη του σημερινού χωριού. Οταν κατέλαβαν οι Φράγκοι την Πελοπόννησο ίδρυσαν εκεί Βαρωνία, την τέταρτη Βαρωνία της Πελοποννήσου, και αξιοποίησαν και οχύρωσαν το βυζαντινό κάστρο. Η Βαρωνία της Βελιγοστής ήταν από τις σημαντικότερες βαρωνίες του Μοριά και διαιρέθηκε σε 4 φέουδα. Ο πρώτος βαρώνος ήταν ο Ματθαίος Μόνης. Το 1300, μετά τη σύγκρουση Βυζαντινών και Φράγκων η Βελιγοστή καταστράφηκε. Στη συνέχεια πέρασε στους Τούρκους, αλλά έχασε τη σημασία της σαν κάστρο και έκτοτε περιήλθε στην αφάνεια ακολουθώντας των πόλοιπων κάστρων της Αρκαδίας (Μουχλίου, Νικλίου, ’κοβας κ.λ.π.).

Από τη Βελιγοστή μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τα χωριά Παραδείσια, Τουρκολέκας, Ελληνίτσα και Λεοντάρι (8 χιλ.).


Βρυσούλες

Χάρτης


Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2003

Τόποι και Τοποθεσίες

Copyright 2001© - Δ. τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ