ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλες καταστροφές στην Αρκαδία από την πύρινη λαίλαπα

Θάνος Νικολάου
27 Αυγούστου 2007
 

Μια ανείπωτη τραγωδία για την ΑΡΚΑΔΙΑ. Δεν είναι πια όπως την ξέραμε... ’ραγε, θα μπορέσει να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος;

Τρίπολη 28 Αυγούστου 2007

Τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της υπέστη η Αρκαδία από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει για 5η συνεχή μέρα την Πελοπόννησο. Πολλαπλά πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στο νομό από το Σάββατο, που εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα χωρίς να καταστεί δυνατόν να τεθούν υπό έλεγχο. Υπάρχουν ήδη 7 εξακριβωμένοι νεκροί, τεράστιες καμμένες δασικές και αγροτικές εκτάσεις και ανυπολόγιστες ζημιές στη χλωρίδα, σε καλλιέργειες, ιδιωτικές εκμεταλεύσεις και κατοικίες. Ο νομός έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την Κυριακή πύρινα μέτωπα υπήρχαν κοντά στα χωριά Αραχωμήτες, Κεραστάρι, Ασέα, Λεοντάρι, Ίσαρη, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες, Μακρύσι και Τουθόα.

Ειδικά το λεκανοπέδιο και η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης έχε πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα, έχοντας μεταβληθεί σε κρανίου τόπο. Μεγάλο πύρινο μέτωπο κατέκαυσε ό,τι βρήκε μπροστά του, δάση, σπίτια και εκμεταλεύσεις στην περιοχή, απείλησε την ίδια την Μεγαλόπολη κάιγοντας μερικά πρώτα σπίτια για να περάσει στη συνέχεια ανεξέλεγκτο από την Αρκαδία στο νομό Μεσσηνίας με νότια κατεύθυνση, προς προς το Διαβολίτσι και το Μελιγαλά, όπου τελικά τέθηκε υπό έλεγχο χθές.

’λλη μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε προχθές σε ορεινή περιοχή της Τεγέας πλησίον του χωριού Μαυρίκι. Γρήγορα πήρε διαστάσεις και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μανθυρέα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Η οδική κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης διακόπηκε. Στο σημείο υπήρξαν σταματημένα λεωφορεία και αρκετά οχήματα. Στη φωτιά έκαναν ρίψεις δύο πετζετέλ και ένα ελικόπτερο. Τελικά η επέκταση της φωτιάς προς την περιοχή της Τάκας απετράπη στό ύψος της εθνικής οδού κοντά στη Μανθυρέα, αλλά στη συνέχεια η φωτιά, λόγω των δυνατών ανέμων στη περιοχή πέρασε στα στα απέναντι υψώματα κοντά στο χωριό Κάνδαλος. Από εκεί πλησίασε το δάσος της Σκυρίτιδας και τη Βλαχοκερασιά. ’λλο μέτωπο εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Κολλίνες.

Μέχρι το πρωϊ της Κυριακής οι νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν αποκλεισθεί οδικώς, ενώ σήμερα η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί... Κλειστή και η επαρχιακή οδός Αραχαμιτών - Δόριζας - ’νω Ασέας Αρκαδίας.

Στους επτά έφθασε ο αριθμός των νεκρών στην Αρκαδία. Τέσσερις στο Λεοντάρι και από ένας στα χωριά Βρυσούλες και Βελιγοστή του δήμου Φαλαισίας. Η φωτιά στη Μεγαλόπολη, έφθασε τα πρώτα σπίτια της πόλης. Μέχρι το Σάββατο η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη στην περιοχή. Αργότερα η φωτιά στο Μακρύσι τέθηκε υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, η νομαρχία Αρκαδίας συντονίζει «επιχείρηση» σε συνεργασία με τους δήμους του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, όπου καταγράφονται οι άστεγοι προκειμένου να προωθηθούν σε ξενοδοχεία και να τους χορηγηθεί βοήθεια.

Εκκενώθηκαν αρκετά χωριά στην περιοχή: Ανεμοδούρι, Ρούτση, Μαλωτά, Μακρούσι, Ραψομάτι, Περιβόλια, Συκιές, Κατσίμπαλη, Κάτω Ασσέα, Βλαχοκερασιά. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά απείλησε το Μοναστήρι στο Μακρύσι, εγκαίρως, όμως, είχαν απομακρυνθεί οι καλόγριες της Μονής. ’λλη φωτιά απείλησε την Τρίπολη, στη βιομηχανική περιοχή. Πέρασε πρώτα ανάμεσα από τα εργοστάσια, οι φλόγες έγλυψαν στην κυριολεξία τους τοίχους τους, και κάψανε μια μεγάλη έκταση μέσα σε αυτήν. Τελικά με την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, των μηχανημάτων του δήμου Τρίπολης, αλλά και ιδιωτών και εργαζομένων στη βιομηχανική περιοχή τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και αργότερα έσβυσε.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία επιχείρηση μεταφοράς στην Τρίπολη, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα δύο ηλικιωμένων ατόμων από το Ανάβρυτο, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετακίνησης.

Απο προχθές η Νομαρχία εξέδωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Μαινάλου.


27 kai 28 Αυγούστου

Σήμερα συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στα χωριά Βάγκου, Ισαρη και Χράνους (καστανόλογγος) στα οποία διατάχθηκε η εκκένωσή τους. Το όμορφο δάσος στο Ίσαρη απειλείται με πλήρη καταστροφή... Το ίδιο και η Αγία Θεοδώρα...

Περισσότερα από έξι χωριά του δήμου Γόρτυνος εκκενώθηκαν σήμερα το πρωϊ, αφού το μεγάλο πύρινο μέτωπο πέρασε από την Ηλεία (από τα χωριά Μάτεση και Θεισόα, όπου έκαψε αρκετά σπίτια) στην Αρκαδία. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ανέμων, κάτι που καθιστά την προσπάθεια των μέσων πυρόσβεσης πολύ δύσκολη. Στη Γορτυνία η φωτιά πέρασε μέσα από δύο χωριά, κατευθύνεται προς Κοτύλιο.

Σε κίνδυνο βρισκόταν επίσης το χωριό Τουθόα κοντά στα Λαγκάδια. Τη Δευτέρα το απόγευμα διατάχθηκε η εκκένωση της Ανδρίτσαινας, που ήδη απειλείται σοβαρά από μεγάλο πύρινο μέτωπο. Πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το χωριό και επιχειρούν να μείνουν για να προστατέψουν την περίφημη βιβλιοθήκη του.

’λλο πύρινο μέτωπο προερχόμενο από την Ηλεία έχει εισχωρήσει στο Δήμο Ηραίας, έχει κάψει τα Λιβαδάκια και άλλα χωριά και απειλεί το Σαρακίνι και την Λυσσαρέα.

Στο μεταξύ, συγκινητική είναι η ανταπόκριση επιχειρήσεων, φορέων, αλλά και των απλών πολιτών στην Τρίπολη, όπου στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να οργανωθεί συσσίτιο στη Μεγαλόπολη από την ιερά μητρόπολη Γόρτυνος ανταποκρίνονται θετικά οι πάντες. Ήδη, τα πρώτα φορτηγά με τρόφιμα και νερό έφθασαν από την Τρίπολη στη Μεγαλόπολη.

Ορατός είναι ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς στο Μαίναλο. Όλοι ευχόνται το πληγωμένο τα τελευταία χρόνια μνημείο αυτό της φύσης - και σύμβολο της Αρκαδίας - να διασωθεί. Αλλιώς η Αρκαδία θα γίνει ένα από άκρη σε άκρη νεκρό τοπίο...top

Last updated: 27/08/2007

Αρκαδική Επικαιρότητα | Home Page | Ελληνικός Τύπος | Επικοινωνία | Πληροφορίες

Copyright 2001 © ΑΡΚΑΔΙΑ