Εισαγωγή

Ο Δήμος βόρειας Κυνουρίας καλύπτει το βόρειο τμήμα της ομώνυμης Επαρχίας του Νομού Αρκαδίας. Συγκροτήθηκε με το Νόμο "Ιωάννης Καποδίστριας" 2539/4.12.97 και είναι δεύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας καταλαμβάνοντας επιφάνεια 575.680 στρεμμάτων και αποτελούμενος συνολικά από 26 Δημοτικά Διαμερίσματα και 40 οικισμούς.

Εκτείνεται μεταξύ των όμορων Νομών της Αργολίδας και της Λακωνίας, ενώ ένα μέρος του βρέχεται από τον Αργολικό Κόλπο και συνορεύει με τους νεοσύστατους Δήμους της Τεγέας, Απόλλωνος και Κορυθίου. Έδρα του Δήμου είναι το Άστρος, και ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στους 12578 κατοίκους μες βάση την απογραφή του 2001.

Αυτά που σίγουρα θα παρατηρήσει ο επισκέπτης της περιοχή μας, είναι η εκπληκτική εναλλαγή ορεινών και πεδινών περιοχών, αρμονικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, η εναλλαγή του μπλε με το πράσινο και το γεγονός ότι οι φυσικές ομορφιές προσφέρονται απλόχερα και χαρίζουν ανεπανάληπτες εμπειρίες και μοναδικές ευκαιρίες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.

Οι πεδινοί οικισμοί του Δήμου μας είναι "τοποθετημένοι" με αρμονία μέσα στον κατάφυτο με ελιές κάμπο και αγγίζουν το απέραντο γαλάζιο των πεντακάθαρων νερών του Αργολικού κόλπου, ενώ οι ορεινοί οικισμοί, διάσπαρτοι μέσα στο απέραντο πράσινο της καστανιάς του έλατου και του πεύκου, χαράζουν ανεξίτηλες εικαστικές πινελιές στον πανέμορφο και φιλόξενο Πάρνωνα.

Ο Πάρνωνας είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Πελοποννήσου, που ξεκινώντας από το κέντρο της, το οροπέδιο της Τρίπολης, καταλήγει στον Κάβο-Μαλιά και χωρίζει γεωγραφικά τους δύο νομούς Αρκαδίας - Λακωνίας. Έχει μήκος 70 km περίπου και η ψηλότερη κορυφή του η Μεγάλη Τούρλα έχει υψόμετρο 1936 μέτρα και βρίσκεται στο βόρειο μέρος του ανάμεσα στον Άγιο Πέτρο και στην Καστάνιτσα.

Τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα, Παράλιο Άστρος, Ξηροπήγαδο, Πόρτες Μελιγούς Παραλία Βερβένων και Παραλία Αγίου Ανδρέα, σε συνδυασμό με τα ορεινά παραδοσιακά, διατηρητέα και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους χωριά, όπως, Άγιος Πέτρος, Αγιάννης, Δολιανά, Βέρβενα, Καστάνιτσα, Καστρί και τα πανέμορφα Καστριτοχώρια, Πλάτανος και Πραστός, αποτελούν σύνολο προτάσεων που καλύπτει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Ακόμα το Αρκαδικό Χωριό, η Σίταινα, ο Χάραδρος, το Κορακοβούνι, τα Κούτρουφα, ο Στόλος, η Πλατάνα, η Αγ. Σοφία, ο Αγ. Γεώργιος, η Μεσοράχη, ο Καράτουλας, η Νέα Χώρα, η Περδικόβρυση, ο Έλατος, και η Ωριά είναι εξίσου γραφικά χωριά που αποτελούν κομμάτι φυσικού κάλλους του Δήμου μας.

Οι όμορφες παραλίες της περιοχής με τα καθαρά νερά, είναι ιδανικά μέρη για ατέλειωτες ώρες κολύμβησης, αλλά και οι ορεινές διαδρομές αποτελούν εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν, το δάσος και την ξεγνοιασιά που αυτό προσφέρει.

Τα ιστορικά Μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου,της Παλαιοπαναγιάς, της Μαλεβής , της Λουκούς ,της Αρτοκωστάς ,της Μονής Καρυάς, της Κοντολινάς μαζί με δεκάδες άλλα διάσπαρτα σε όλη την περιοχή του Δήμου αποδεικνύουν έμπρακτα το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η θρησκευτική πίστη των κατοίκων ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν τόπος προσκυνήματος και για εκατοντάδες πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.

Τέλος τα πολυάριθμα τοπικά πανηγύρια σε συνδυασμό με τις αξιόλογες Πολιτιστικές Γιορτές που έχουν καθιερωθεί σε αρκετά χωριά δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα που κυριαρχεί η διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσα από μια διαρκή προσπάθεια για συνέσεις και δημιουργία.

Είναι αλήθεια ένας τόπος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί ξανά και ξανά.

Χαιρετισμός Δημάρχου

Φίλοι και φίλες
Το διαδίκτυο έδωσε σε όλους μας την μοναδική δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας σε όλους τους χρήστες της Παγκόσμιας Κοινότητας. Είναι εκπληκτική η εξέλιξη της επιστήμης και καθημερινά μας επιφυλάσσει καινούργιες εκπλήξεις. Έτσι μπορούμε σήμερα να σας καλωσορίζουμε όλους στο δικτυακό χώρο που δημιουργήσαμε για να επικοινωνήσουμε με όλους : με τους δημότες μας με τους ομογενείς συμπατριώτες σε όλες τις γωνιές της γης, με όλους τους Έλληνες και βέβαια με τα εκατομύρια χρήστες που θα θελήσουν να γνωρίσουν τις ομορφιές, την ιστορία και το Πολιτισμό της Μικρής μας Πατρίδας.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο δεύτερος σε έκταση Δήμος της επικράτειας, αποτελεί ένα σύνολο πολύ όμορφων τόπων, στον οποίο συνδυάζονται και συνυπάρχουν αρμονικά, η σπουδαία Ιστορία και Παράδοση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η πλούσια θρησκευτική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική κληρονομιά με τις νέες μορφές έκφρασης των ανθρώπων, οι γεωλογικές αντιθέσεις και εναλλαγές του βουνού με τη θάλασσα και η ανέγγιχτη ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Ο γεωγραφικός χώρος που καλύπτει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, που φωλιάζει ανάμεσα στον προαιώνιο Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου, αποτελεί το κόσμημα της Ελληνικής γης και μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, δίνουν αξία και νόημα, οι αξιόλογοι άνθρωποι που έχουν την τύχη να ζουν, να δραστηριοποιούνται και να πετυχαίνουν σε αυτόν τον τόπο, χωρίς όμως να απεμπολούν τις ανθρώπινες αξίες, τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμά τους. Ευελπιστώ ότι, η ιστοσελίδα αυτή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην πληροφόρηση, στην επικοινωνία, στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη, στη γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου μας και στην πρόοδο των πολιτών.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συμπολιτών μου, σας καλωσορίζω στον τόπο αυτό και σας προσκαλώ να επισκεφτείτε την περιοχή μας, για να γνωρίσετε και να βιώσετε πραγματικά, όλα αυτά που θα διαβάσετε και θα δείτε μέσα από την παρουσίαση που ακολουθεί.

Με εκτίμηση και αγάπη
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡ. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ

 

Επισκεφθείτε:

Δικτυακός Τόπος ΑΡΚΑΔΙΑ
Ένας δικτυακός τόπος για την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της Αρκαδίας.

Δίκτυο Δήμων Αρκαδίας

Αρκαδικό Φόρουμ Συζητήσεων

Αρκαδικοί Χώροι Συζητήσεων


©Copyright 2001, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας