Φωτογραφίες

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας είναι μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στις παρυφές ενός λόφου κοντά στη θάλασσα, δίπλα από μια κατάφυτη από ελιές πεδιάδα. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Λεωνίδιο και απέχει 6 χιλιόμετρα από το Άστρος. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και κατοικείται κυρίως από Τσάκωνες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση. Σήμερα έχει περίπου 3000 κατοίκους. Τα όμορφα πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια, η γραφική κεντρική πλατεία, το πολύ πράσινο και οι ωραίες παραλίες, συνθέτουν μια μοναδική και ειδυλλιακή εικόνα. Στα καφενεία του μπορεί να ακούσει κανείς τους γηραιότερους να ομιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο.

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων βρίσκεται η παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι, ωραία θέα προς το Μητρώο πέλαγος και το Άστρος καθώς και αξιόλογη και καθαρή ακρογιαλιά. Εδώ υπάρχουν ερείπια κυκλώπειου τείχους που κατά τους αρχαιολόγους ανήκε στην αρχαία Κυνουριακή πόλη Ανθήνη. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της μονής Ορθοκωστάς, που αποτελείται από μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανά ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα.

Αξιόλογα, ζωντανά και πολλά είναι εδώ τα πανηγύρια: του Αϊ Γιώργη, της Υπαπαντής, των Αγίων Αποστόλων και των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης.Κοντά στον Άγιο Ανδρέα στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκεται το "Αρκαδικό Χωριό". Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων απαντάται το χωριό Κορακοβούνι. Ανάμεσα περνά ο ποταμός Βρασιάτης. Από τον Άγιο Ανδρέα ξεκινά δρόμος που οδηγεί στον Πραστό (12 χιλ) και την Καστάνιτσα (16 χιλ) όπως και στο μοναστήρι της Ορθοκωστάς. Λίγο έξω από τον Άγιο Ανδρέα (5 χιλ) αρχίζει το όμορφο φαράγγι της Ζαμπάνιτσας.


©Copyright 2001, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας