Φωτογραφίες 1
Φωτογραφίες 2

Άστρος

Το Άστρος απέχει 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και βρίσκεται στην κατάφυτη με ελιές πεδιάδα της Θυρέας, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Σήμερα είναι η έδρα του ενός από τους τρεις δήμους της Κυνουρίας, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, αποτελώντας το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Προέρχεται, σε ένα μεγάλο μέρος, από μετοίκηση των κατοίκων των ορεινών χωριών Άγιος Ιωάννης, (άνω) Μελιγού (υπάρχει μάλιστα και οικισμός κάτω Μελιγού) και Καστρί. Σε απόσταση 4 χλμιομέτρων βρίσκεται το Παράλιο Άστρος.

Το Μεσόγειο Άστρος είχε έντονη παρουσία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τον Απρίλιο του 1823 φιλοξένησε τη Β΄ εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, η οποία έγινε στο αγροκήπιο και στον περιβάλλοντα χώρο της ονομαστής Σχολής Κορυτσιώτη.

Το κτίριο της Σχολής είναι ένα όμορφο νεοκλασικό και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο με αξιόλογα αρχαιολογικά εκθέματα από τις ανασκαφές σε διάφορες θέσεις της Κυνουρίας, κύρια όμως από την Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού και την Εύα. Ο περιβάλλον χώρος έχει σήμερα εξωραϊστεί από το Δήμο και έχει διαμορφωθεί σε πλατεία.

Το Άστρος μνημονεύεται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή του υπήρχε η αρχαία πόλη Θυρέα, και η Εύα δύο από τις τέσσαρες πόλεις της Κυνουρίας κατά την Αρχαιότητα (Θυρέα, Ανθήνη, Εύα και Βρασιές). Η θέση της Θυρέας τοποθετείται κατά πολλούς ερευνητές στο Ελληνικό, ενώ η Εύα τοποθετείται στην περιοχή της Μονής Λουκούς.

Το Άστρος έχει εξελιχθεί σε μια οργανωμένη κωμόπολη, αφού συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση της περιοχής, βιοτεχνίες, κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες. Το εμπορικό του κέντρο βρίσκεται γύρω από την κεντρική πλατεία, όπου και το Δημαρχείο.

Σε απόσταση 3 χλμ. από το Άστρος, στην περιοχή της αρχαίας πόλης Εύας της Κυνουρίας, κοντά στα Δολιανά και πάνω στο δρόμο Τρίπολης - Άστρους, βρίσκεται η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Ακριβώς απέναντι της, χτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πολεμοκράτη, βρίσκεται η αξιόλογη μονή της Μεταμόρφωσης Λουκούς που σήμερα προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές και χρονολογείται από το 12ο αιώνα. Σε μικρή απόσταση, στο δρόμο προς τον Άγιο Ανδρέα, βρίσκεται ο υγροβιότοπος του Μουστού.

Υπάρχει τακτική οδική σύνδεση με λεωφορεία του Άστρους με την Αθήνα διάρκειας δύο ωρών και με την Τρίπολη μιας ώρας. Από το Άστρος διέρχεται ο οδικός άξονας που προς τα νότια οδηγεί στον Άγιο Ανδρέα, τον Τυρό και το Λεωνίδιο, και προς τα βόρεια στην Αργολίδα και την Αθήνα. Η συντομότερη πρόσβαση από την Αθήνα γίνεται μέσω της Εθνικής Οδού Αθήνας-Τρίπολης με παράκαμψη στο Άργος. Επίσης το Άστρος συνδέεται οδικά με την Τρίπολη μέσω κάτω Δολιανών, όπως και με τον Άγιο Πέτρο, Καστρί και τα υπόλοιπα κοντινά χωριά του Πάρνωνα.

Άγιος Ιωάννης

Ο Αγιος Ιωάννης, μικρό ορεινό χωριό του Πάρνωνα, βρίσκεται πάνω στο δρόμο Αγίου Πέτρου - Αστρους, μετά τη Μονή Μαλεβής. Διαθέτει αρκετές ταβέρνες με καλό κρασί και ψητά και αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων του Άστρους και της γύρω περιοχής. Επίσης έχει πλούσια παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων.

Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχει συμπαθητική πλατεία με την παλιά εκκλησία του Αη Γιάννη και με πλατάνια.

2 χιλ. από τον αμαξιτό δρόμο, πάνω σε έναν λόφο στη θέση "Ξηροκάμπι" σώζονται τα ερείπια του Κάστρου της Ωριάς, μεσαιωνικού κάστρου κτισμένου την περίοδο της Φραγκοκρατίας.©Copyright 2001, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας