Φωτογραφίες

Καστάνιτσα

Μετά από μια μαγευτική διαδρομή 22 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ορεινή (άνω) Μελιγού και περνά από τα χωριά Χάραδρο, Πλάτανο, και Σίταινα φθάνει κανείς στην Καστάνιτσα, ένα γραφικό, ολόλευκο τσακωνοχώρι του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, ζωσμένο από πανέμορφα δάση με καστανιές, έλατα και πλατάνια. Η Καστάνιτσα θεωρείται ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια βαμμένα λευκά, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδιασμένες αυλές - αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα - και ασβεστωμένα καλντερίμια, δίνουν μια ειδυλλιακή, πρόσχαρη και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό, στην καρδιά της Πελοποννήσου. Η θέα από το ύψωμα - το κάστρο - στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική. Γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές. Η Καστάνιτσα θεωρείται και είναι ιδανικό μέρος για ηρεμία και περιπατητικό τουρισμό. Η περιπλάνηση στους δασικούς δρόμους και στα μονοπάτια που διασχίζουν το γύρω δάσος είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Καστάνιτσα ήταν ονομαστή παλιότερα, για την παραγωγή της σε ασβέστη, από όπου πήρε το χρώμα της, όπως επίσης και στα κάστανα, που της έδωσαν και το όνομά της. Στο παρελθόν, η σοδειά της από τα κάστανα ξεπερνούσε τους 400 τόνους, ενώ σαράντα παραδοσιακά αβεστοκάμινα λειτουργούσαν αδιάκοπα για το ψήσιμο του ασβέστη. Σήμερα έχουν απομείνει λίγα χέρια για την συγκομιδή του κάστανου και από τα σαράντα αβεστοκάμινα λειτουργούν μόλις τα τρία. Η Καστάνιτσα, όπως και η γύρω περιοχή της παλεύει με την ερήμωση και το μαρασμό...

Στην Καστάνιτσα έδρασε ο πατέρας του Θ. Κολοκοτρώνη Κωσταντής, μεγάλος κλεφταρματολός της περιοχής της Λακωνίας και της Μάνης. Μαζί με τον Παναγιώταρο Βενετσανάκη και λίγους αγωνιστές, οχυρωμένοι σε δύο πύργους, έπεσαν μετά από ηρωική αντίσταση απέναντι σε πολυάριθμο Τουρκικό στρατό. Τη μάχη αυτή αφηγείται ο ίδιος ο Θ. Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του. Από την Καστάνιτσα ένας ασφαλτόδρομος οδηγεί μέσα από τον Πάρνωνα σε μετά από μια μαγευτική διαδρομή είκοσι χιλιομέτρων στον Άγιο Ανδρέα και στον Πραστό. Ένας άλλος εξ ίσου μαγευτικός δασικός δρόμος συνδέει το χωριό με τον Άγιο Βασίλειο.


©Copyright 2001, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας