Φωτογραφίες 1
Φωτογραφίες 2
Φωτογραφίες 3

Πλάτανος

Το χωριό Πλάτανος είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, στην άκρη μιας καταπράσινης ρεματιάς. Γύρω του ένα πανέμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον γεμάτο καστανιές, πεύκα και έλατα. Το χωριό είναι γραφικότατο και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Παραδοσιακά νοικοκυρεμένα σπίτια, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, πλούσια βλάστηση από αχλαδιές, κερασιές, καρυδιές και άφθονα νερά, συνθέτουν την εικόνα του χωριού, προσφέροντας στον επισκέπτη ηρεμία και γαλήνη. Μάλιστα το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την συνύπαρξη βλάστησης που συναντάται σπάνια: αμπέλια, πεύκα, έλατα, ελιές, δρυς και πλούσια ποικιλία βοτάνων.

Στο χωριό υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος και δίπλα του μια όμορφη πέτρινη βρύση. Πίσω από αυτήν σώζεται η παλιά βρύση. Πανέμορφη και επιβλητική είναι η εκκλησία του χωριού, η Αγία Άννα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης o πύργος του Μοίρα, πυργόσπιτο με γωνιακή αμυντική κατασκευή (κλουβί).

Στη γέμιση του φεγγαριού (πανσέληνο) του Αυγούστου διοργανώνονται στο χωριό οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων, με πλούσιες εκδηλώσεις οι οποίες προσελκύουν αρκετό κόσμο από την περιοχή.

Νοτιανατολικά του χωριού υπάρχει το όμορφο φαράγγι Σπηλάκια, με πυκνή βλάστηση και άφθονο νερό. Το φαράγγι καταλήγει στον ποταμό Βρασιάτη και προσφέρεται για οδοιπορία και περιπλάνηση. Δίπλα από το φαράγγι είναι η σπηλιά του Σωτήρος.

Όπως και στα άλλα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και ειδικότερα της Κυνουρίας, και εδώ υπάρχει μαρασμός και ερήμωση. Στο χωριό έχουν απομείνει λιγότεροι από 50 μόνιμοι κάτοικοι, όλοι ηλικιωμένοι. Το καλοκαίρι η κίνηση ζωηρεύει, αφού καταφθάνουν αρκετοί παραθεριστές με καταγωγή από χωριό.

Στο χωριό φτάνει κανείς από τον Άγιο Πέτρο ή το Άστρος, ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή δεκαέξι χιλιομέτρων από την ορεινή Μελιγού. Ο δρόμος από τον Πλάτανο συνεχίζει ανηφορικά προς την Καστάνιτσα μέσα από μια υπέροχη διαδρομή έξι χιλιομέτρων.


©Copyright 2001, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας