Η Τεγέα σήμερα

Πανόραμα της Τεγέας με χιόνι

Πανόραμα της Τεγέας

Διαδραστικός χάρτης Τεγέας

 

Επικοινωνία

 

 

Εισαγωγική
Σελίδα

Ανάπτυξη - Σχεδίαση τόπου Βιβλίο επισκεπτών του τόπου Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Η Τεγέα σήμερα

Ο Δήμος Τεγέας είναι ένας από τους 23 ΟΤΑ του νομού Αρκαδίας. Η περιοχή του καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του μαντινειακού οροπεδίου, και ανέκαθεν αποτελούσε τη φυσική πρόβαση προς την Κυνουρία και την Σπάρτη. Ιδρύθηκε με το νόμο 2539/1997 (γνωστό ως Ι. Καποδίστριας) και άρχισε να λειτουργεί με την νέα του μορφή από 1-1-1999.

Προέκυψε με την συνένωση των πρώην κοινοτήτων Σταδίου, Αλέας, Βουνού, Επισκοπής, Καμαρίου, Κανδάλου, Κερασίτσας, Λιθοβουνίων, Μαγούλας, Μανθυρέας, Μαυρικίου, Ριζών, Στρίγκου, Τζίβα και Ψηλής Βρύσης, που πλέον αποτελούν τα 16 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου. Έδρα του Δήμου είναι το Δημοτικό Διαμέρισμα Σταδίου που απέχει από την Τρίπολη περίπου 9 χιλιόμετρα.

Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 118.350 στρέμματα και ο πληθυσμός με βάση την απογραφή του 2001 ανέρχεται στους 4.265 κατοίκους που κατά την καλοκαιρινή περίοδο ξεπερνούν τους 6.000. Η μορφολογία του εδάφους είναι κατά βάση πεδινή (Τεγεατικός κάμπος) εκτός από ένα ορεινό τμήμα που κατέχουν τα δημοτικά διαμερίσματα του Κανδάλου και Μαυρικίου και δύο ημιορεινών, αυτών των δημοτικών διαμερισμάτων της Μανθυρέας και του Βουνού.

    Το Τεγεατικό Πεδίο

Η Τεγέα είναι ιδιαίτερα περήφανη για την πολιτιστική της κληρονομιά και την ιστορία της. Για μεγάλη περίοδο υπήρξε μαζί με την Μαντινεία το σημαντικώτερο κέντρο - πόλη της Αρκαδίας. Ο σημαντικός πολιτισμός που δημιούργησε άφησε ανεξίτηλα και λαμπρά ίχνη, όπως το ιερό της Αλέας Αθηνάς, το αρχαίο Θέατρο, ο αρχαιολογικός χώρος της Επισκοπής, το ιερό της Κνακεάτιδος Αρτέμιδος.

Από την αρχαιότητα οι Τεγεάτες διακρίθηκαν για το σθεναρό και δημιουργικό τους πνεύμα, την εργατικότητα, την περηφάνεια. Πολέμησαν με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση όλους τους εισβολείς και επίδοξους κατακτητές. Και στους δίσεκτους καιρούς της φτώχειας, των διωγμών και των ξένων κατοχών κατάφεραν να επιβιώσουν και αργότερα να ανασυγροτηθούν.

Οπως και στην υπόλοιπη Αρκαδία, μετά τον πόλεμο μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στο εσωτερικό (μεγάλη και κραταιή είναι σήμερα η "παροικία" των Τεγεατών στην Αθήνα) και στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία και Καναδά κυρίως) με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν πολλά σπίτια και καλλιέργειες. Σήμερα η μετακίνηση συνεχίζεται προς την Τρίπολη και τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Η Τεγέα είναι επίσης περήφανη για τους αποδήμους και τους ευεργέτες της. Η Ομογένεια της Τεγέας διακρίνεται για το δυναμισμό, το ήθος και την οικονομική της ευημερία και διαπρέπει στις Τέχνες, στα Γράμματα και στις Επιστήμες. Η οικονομική της βοήθεια προς την πατρίδα ήταν αποφασιστική και σωτήρια, ιδιαίτερα στους δίσεκτους για την Ελλάδα καιρούς. Μαζί της η Τεγέα διατηρεί ιδιαίτερα σταθερούς, στενούς και συναισθηματικούς δεσμούς.

Με τις κοινωφελείς και ευεργετικές παροχές και τα πλούσια κληροδοτήματα, η προσφορά των Ευεργετών της Τεγέας (Στασινόπουλος, Γεργούλης και πολλοί άλλοι) υπήρξε και είναι σημαντική για την περιοχή. Οι παροχές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση και σημαντική βελτίωση της τοπικής οικονομίας, της εκπαίδευσης, της πρόνοιας και της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.

Εδώ και πολλά χρόνια η Τεγέα είναι γνωστή πανελλήνια από την μεγάλη εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο στην Επισκοπή τον Δεκαπενταύγουστο.

Καλωσόρισμα Δημάρχου

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο σας καλωσορίζει στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου μας και σας εύχεται καλή περιήγηση. Και σας προσκαλεί και σας περιμένει για μια πραγματική περιήγηση-επίσκεψη στα μέρη μας, στα χωριά της ιστορικής Τεγέας. Στο "Τεγεατικόν πεδίον", το άλλοτε κραταιό κέντρο της αρκαδικής γης. Ενός τόπου περήφανου και ασυμβίβαστου. Της κητίδας του αρκαδικού του πολιτισμού κατά την αρχαιότητα, με ίχνη που σώζονται περίτρανα σήμερα. Μιας πατρίδας που έθρεψε γενιές σε καιρούς δύσεκτους, και της οποίας τα παιδιά διασπάρθησαν και μεγαλούργησαν όπου γης και την ευεργέτησαν. Μιας χώρας πλούσιας σε λαϊκό πολιτισμό, σε παραδόσεις, σε πανηγύρια...

Αυτήν την πατρίδα σας καλούμε να γνωρίσετε από κοντά. Για να γευθείτε την ανυπέρβλητη φύση της, τη γνησιότητα των τοπίων της, την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, τα τοπικά της προϊόντα, την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος Τεγέας

Δημήτρης Βόσνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2001-2002, Δήμος Τεγέας