Σύνδεσμοι

Διαδραστικός χάρτης
Βίντεο

Παλούμπα
Αγιος Ιωάννης
Αράχωβα
Κακουραίικα
Κοκκοράς
Λιοδώρα
Λουτρά
Λυκούρεση
Λυσσαρέα
Πυρρής
Ράφτη
Σαρακίνι
Σέρβου
Χρυσοχώρι
Ψάρι
Κοκκινοράχη
Όχθια

Παλούμπα

Ηρώο των αγωνιστών του 21Το χωριό Παλούμπα είναι η έδρα του σημερινού Δήμου και υπήρξε πρωτεύουσα του πρώτου Δήμου Ηραίας μέχρι το 1912, που καταργήθηκαν όλοι οι Δήμοι. Τον 13ο αιώνα η Ηραία ονομαζόταν "ΛΙΟΔΩΡΑ" και μέχρι σήμερα η ονομασία ισχύει για την κάτω περιοχή της. Στο λόφο "Λενικό", κάτω από το χωριό Παλούμπα, είναι εμφανή τα λείψανα αρχαίας ακρόπολης. Πρωτοστάτες της επανάστασης ο Κόλλιας Πλαπούτας, που έφτασε κυνηγημένος από τους Τούρκους το 1750 στο Παλούμπα. Τα παιδιά του Κ. Πλαπούτα, Δημητράκης και Γιώργος είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία το 1821, μαζί με άλλους Παλουμπαίους και Ηραιάτες κήρυξαν την Επανάσταση στη Λιοδώρα, ενώ παραστάθηκαν μαζί με τον Θ. Κολοκοτρώνη σε όλες τους τις μάχες. Σε μια απ' αυτές, στη μάχη του Λάλα έπεσε ο Γεώργιος, ενώ ο Δημητράκης δικάστηκε με τον Κολοκοτρώνη στη γνωστή δίκη και φυλακίστηκε μαζί του.
Η προτομή του Δημήτριου Πλαπούτα βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στεφανωμένη από τα πανέμορφα πλατάνια της.
Στην είσοδο του χωριού είναι η πλατεία, γεμάτη πλατάνια και με θέα που φθάνει μέχρι το Ιόνιο. Εδώ βρίσκονται οι ανδριάντες και τα μνημεία των αγωνιστών του 1821, για να θυμίζουν στους νεώτερους την ιστορία του χωριού. Γιατι "ο Πλαπούτας και νεκρός κρατεί το μετερίζι" όπως έγραψε ο Βαλαωρίτης στον επιτύμβιο για το στρατηγό. Απέναντι  η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1805). Εδώ έγινε η πρώτη δοξολογία για την επανάσταση της Ηραίας, με τον γέροντα Δ. Πλαπούτα  και τους δύο γιούς του, Δημητράκη και Γεωργάκη. Το τέμπλο της χρονολογείται από την εποχή του Όθωνα.

Στη θέση Λενικό, κάτω από το χωριό, σώζονται υπολείμματα της Ακρόπολης των Μελαινών αρχαίας κώμης. Ακόμα δέν έχουν γίνει συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.

Απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται ο πύργος των Πλαπουταίων, μισοερειπωμένος σήμερα, που διατηρείτο μέχρι το 1940. Σήμερα γίνονται προσπάθειες για την αναστήλωσή του. Λίγο πιο κάτω είναι η οικία του οπλαρχηγού της επανάστασης Λιάκου Λιακόπουλου. Η οικία έχει αναπαλαιωθεί και φιλοξενεί πολλά κειμήλια από την εξέργερση τού έθνους.

Στο χωριό φθάνει κανείς ακολουθώντας το δρόμο, είτε από τη Ζάτουνα, είτε από το Σέρβο. Κατά την πληθυσμιακή απογραφή του 2001 απογράφησαν 313 κάτοικοι.

Ο δρόμος από το χωριό συνεχίζει προς τα χωριά Σαρακήνι, Λυσσαρέα, Όχθια και Αετοράχη.

Στήν Παλούμπα λειτουργούν καφενεία και εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακά φαγητά και μεζέδες. Θα 'λεγε κανείς πως η Παλούμπα είναι το ιδανικό κεντρικό σημείο εκκίνησης για περιηγήσεις σε όλα τα υπόλοιπα χωριά της Ηραίας.


Φωτογραφικό Άλμπουμ

Καλοσώρισμα Βιβλίο Επισκεπτών Πληροφορίες