Σύνδεσμοι
  Διοικητικά-Δημογραφ.
Χαρακτηριστικά


Κοινωνικά-Οικονομικά
Χαρακτηριστικά


Όργανα λειτουργίας

Υπηρεσίες

Υποδομές

Επιχειρήσεις

Ανάπτυξη

Τουριστικές
Πληροφορίες


Διαδραστικός χάρτης


Αγγλικές σελίδες
Γενικά για την Ηραία

Στη δυτική Γορτυνία, με τον Αλφειό να τον χωρίζει από τον Ν. Ηλείας, απλώνεται ο Δήμος Ηραίας.

Το πεδινό τμήμα της Κάτω Ηραίας, μοιάζει πολύχρωμο χαλί με σπάνια σχέδια, όταν το αντικρίζεις κατηφορίζοντας τον ελικοειδή δρόμο από τη Ζάτουνα.

Η ¶νω Ηραία είναι ημιορεινή, στολισμένη με πετρόχτιστους παραδοσιακούς οικισμούς. Είκοσι επτά χωριά και οικισμοί συνθέτουν το Δήμο Ηραίας που πήρε την ονομασία του από την Αρχαία Πόλη Ηραία, κτισμένη τότε στη δεξιά πλευρά του Αλφειού Ποταμού, εδώ που σήμερα βρίσκεται το χωριό "¶η Γιάννης". Το όνομά της αποδίδεται στη θεά Ήρα, παραστάσεις της οποίας εικονίζονται σε νομίσματα της αρχαίας Ηραίας του 6ου π.Χ. Αιώνα. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου είναι ο ¶γιος Ιωάννης, η Αράχοβα, τα Κακουραίικα, η Κοκκινοράχη, ο Κοκκοράς, η Λιοδώρα, τα Λουτρά Ηραίας, του Λυκουρέση, η Λυσσαρέα, τα Όχθια, το Παλούμπα, ο Πυρρής, του Ράφτη, το Σαρακίνι Ηραίας, του Σέρβου, το Χρυσοχώρι και το Ψάρι.

Η πρόσβαση στο Δήμο μπορεί να γίνει από διάφορες οδούς. Για όσους έρχονται από Τρίπολη η είσοδος γίνεται είτε από Δημητσάνα, είτε από Καρκαλού - γέφυρα Σερά - Σέρβου. Επίσης μπορεί να γίνει και από Λαγκάδια - Σταυροδρόμι - Κοκκινοράχη. Για όσους έρχονται από Πύργο η είσοδος γίνεται από Κοκλαμά - Γέφυρα Λάδωνα - Λιοδώρα - Λουτρά. Επίσης υπάρχει και η νότια είσοδος μέσω της γέφυρας του Αλφειού στο χωριό Σέκουλα, για όσους ταξιδεύουν από Ανδρίτσαινα.

Μικρά και μεγάλα, όλα τα χωριά του Δήμου Ηραίας, συνδυάζουν την "άγρια" ομορφιά της ορεινής τους καταγωγής με την καμπίσια κελαρυστή από τα νερά τους μελωδία, όλα άρρηκτα "δεμένα" με μια πλούσια βλάστηση, που δεσπόζει στους βράχους, στις πλαγιές, στα επιβλητικά φαράγγια, στις κοιλάδες και στα πλούσια σε αναφλύζοντα νερά κεφαλάρια τους.

Τα κτισμένα ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα είναι ιδεώδη για τους λάτρεις του χιονιού, ενώ τα χωριά του κάμπου, με το γλυκό και μαλακό κλίμα τους, μαγεύουν και γοητεύουν τους πεζοπόρους, χειμώνα-καλοκαίρι.

Τα δροσερά κεφαλάρια ξεδιψούν το επισκέπτη σε κάθε Ηραιάτικο χωριό και τον ξεναγούν στο πλούσιο τοπίο με την πολυσύνθετη και ποικιλόμορφη παρθένα Αρκαδική Φύση. Το καλό κρασί, το ντόπιο τσίπουρο και οι φιλόξενοι κάτοικοι με τις ιστορίες τους είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη, που πρέπει να γευθεί το ντόπιο βραστό, το τυρί και τον τραχανά. Η τουριστική υποδομή είναι επαρκής στα περισσότερα χωριά αλλά και εκεί που απουσιάζει, υπάρχουν οι 3.044 μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου που αιχμαλωτίζουν κάθε επισκέπτη - περιηγητή, με την απαράμιλλη φιλοξενία τους, στην Γορτυνιακή Γη τους, την ΗΡΑΙΑ την ΩΡΑΙΑ.

 
Επισκεφθείτε:
Δικτυακός Τόπος Αρκαδία
Ένας δικτυακός τόπος για την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της Αρκαδίας.
Αρκαδικό Φόρουμ Συζητήσεων
Αρκαδική Λίστα Συζητήσεων
 
 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ως Δήμαρχος της Ηραίας σας καλωσορίζω στον "κυβερνοχώρο".
Η Ηραία, ένας δήμος αποτελούμενος από 17 χωριά και 11 οικισμούς δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την σύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες και τους επισκέπτες της.
Στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δήμου Ηραίας θα βρείτε ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφοριών που θα σας διευκολύνει στην προσπάθειά σας να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά αλλά και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του τόπου μας.
Ο Δήμος Ηραίας μπαίνει στην τρίτη χιλιετία με την πεποίθηση ότι η νέα εποχή θα μας βρει πιο σύγχρονους και πιο φιλικούς προς τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες μας.
Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους ομογενείς μας σε όλο τον κόσμο αλλά και σε όλους τους φίλους του τόπου μας.

Καλή περιήγηση!

 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
 
   
Καλοσώρισμα Βιβλίο Επισκεπτών Πληροφορίες