Νέα και Δραστηριότητες
News & Activities
13-11-2006, Τελετή Έναρξης Εργασιών του Νόστου
Ceremonia Inaugural del NOSTOS

click to enlarge

 

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2006 και ώρα 19:00 (24:00 ώρα Ελλάδος), έγιναν τα Εγκαίνια της Πολιτιστικής Οργάνωσης "Νόστος". Η έναρξη των εργασιών της οργάνωσης κηρύχθηκε σε λαμπρή εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Centro Cultural General San Martin του Δήμου του Μπουένος Άιρες. Παρέστησαν πλήθος ομογενών, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης και μεγάλων πολιτιστικών φορέων της Αργεντινής, μέλη του πνευματικού κόσμου του Buenos Aires, όπως και καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αργεντινής. Invitation, text in Spanish

Η απήχηση του "Νόστου" στους ομογενείς αλλά και στο ευρύτερο φιλελληνικό κοινό της Αργεντινής ήταν έκδηλη. Η εκδήλωση έγινε σε μια ατμόσφαιρα συναισθηματικά φορτισμένη και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και συγκοινητική. To πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων χαιρετισμό της Προέδρου Dr. Χ. Τσαρδίκος, πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου UCA και φιλέλληνα Raul Lavalle, ελληνικούς χορούς και απαγγελία ποίησης. Διαβάστηκαν επίσης χαιρετιστήρια μηνύματα από την Ελλάδα - μεταξύ των οποίων του Υφυπουργού Παιδείας κ. Καλού, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σ. Κουμπιά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χ. A. Αλεξόπουλου.

Η κ. Τσαρδίκος στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης της οργάνωσης και στό σοβαρό ρόλο που καλείται αυτή να διαδραματίσει. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δρομολόγησης των απαραίτητων μέσων για την διδασκαλία και την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και της προβολής του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της ενθάρρυνσης και ανάπτυξης των σχέσεων του ελληνισμού της Αργεντινής με τον ελληνισμό μέσα και και έξω από την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης τις άμεσες προτεραιότητες του Νόστου και το πλάνο των δραστηριοτήτων του για το 2007. Στους άμεσους στόχους του Νόστου δήλωσε ότι είναι η λειτουργία ενός Κέντρου διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, η διοργάνωση σειράς μαθημάτων, διαλέξεων, σεμιναρίων, διαγωνισμών και άλλων δραστηριοτήτων για την εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, η δημιουργία βιβλιοθηκών και η έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων. Και κατέληξε ότι αν και οι ελληνικοί φορείς προσπαθούν να κάνουν το αυτονόητο, χρειάζεται ακόμα να γίνει πολύ δουλειά πάνω στα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες και φιλέλληνες της Αργεντινής. Τέλος ανακοίνωσε ότι η οργάνωση πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει και να στεγασθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου UCA του Buenos Aires (Σχολή Santo Tomas de Aquino).

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν ο Πρόξενος και πρώτος γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας Πρόξενος κ. Νικόλας Σιγάλας, ο Αρχιμανδρίτης Σταύρος Ιωαννίδης, η κ. Άννα Γεώργαλος, Πρόεδρος του Instituto Griego de Cultura, η κ. Μαρία Χριστίνα Μοράλες, διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, ο κ. Ιγόρ Ανδρούσκιεβιτζ από την Πολιτιστική Οργάνωση "Καριάτιδες", ο Dr. Antonio Las Heras, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Λογοτεχνών της Αργεντινής, ο Dr. Juan Lavalle, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου UCA, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίων UCA, Moron kai Colegio Nacional του Buenos Aires, ο Dr. Jurado, Πρόεδρος της Εθνικής Κινηματογραφικής Εταιρίας της Αργεντινής, καθηγητές Πανεπιστημίων της Αργεντινής και μέλη πολιτιστιστικών συλλόγων και οργανώσεων, ο κ. Donado, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου του Buenos Aires, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Αργεντινής και του Δήμου του Buenos Aires. Από τα ΜΜΕ παρέστησαν οι Διευθυντές των RADIO SPLENDID και RADIO ARGENTINA, των εφημερίδων CLARIN, PERFIL και AMBITO FINANCIERO και υπεύθυνοι ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων της Αργεντινής, όπως η κ. Uriburu από το τηλεοπτικό κανάλι 13/magazine artear.

Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε:

 1. Ανταλλαγή σημαιών της Ελλάδας και της Αργεντινής
 2. Εθνικοί Ύμνοι
 3. Ομιλία και χαιρετισμός της Προέδρου
 4. Ανάγνωση χαιρετισμών (Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας κ. Καλού Downoload PDF file, Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών Downoload PDF file, Dr. Χ. Α. Αλεξόπουλου Downoload PDF file, βουλευτή κ. Λυκουρέντζου Downoload PDF file, δημοσιογράφου Γιώργου Δουατζή Downoload PDF file)
 5. Χορωδία. Τραγούδησε η χορωδία "Aidoni": «μήλο μου κόκκινο», «μες του Μαγιού τις μυρωδιές», «τα παιδιά του Πειραιά» και "la arenosa" (παραδοσιακό αργεντίνικο τραγούδι).
 6. Ομιλία του Prof. R. Lavalle: "Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Παραδοσιακά Τραγούδια του Ρio de la Plata"
 7. Ελληνικοί χοροί. Το "Ballet Egeo" (Veronica Stamatis, Mario Koytsovitis, Mario Plakoudakis και άλλοι 20 χορευτές με αργεντίνικη καταγωγή) χόρεψε συρτό, καλαματιανό, χασαποσέρβικο και άλλους ελληνικούς χορούς.
 8. Ελληνική ποίηση. Απήγκειλαν οι Alejandra Fradelo (από την πόλη Campana) με το ποίημα "Πολλά Χρόνια" και Juan Yelanguezian με το ποίημα "Μουσική".
 9. Χοροί (συνέχεια)
 10. Τελικός χαιρετισμός και ευχαριστίες
 11. Ζωντανό άγαλμα

Η εκδήλωση αλλά και ό,τι έχει προηγηθεί στο διάστημα της άτυπης λειτουργίας της οργάνωσης, προμηνύουν το σοβαρό ρόλο και την λαμπρή πορεία που θα διανύσει ο "Νόστος". Αλλά και ότι - προπαντός - τον συνοδεύουν η αγάπη, οι ευχές και τα όνειρα της Ομογένειας της Λατινικής Αμερικής και πολλών Ελλήνων από την Ελλάδα...

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση

La Ceremonia Inaugural de Nostos en powerpoint
(by V. Morvas)

Σύντομα και άλλο φωτογραφικό υλικό...

Texts, Images and Photos: Copyright 2006 © NOSTOS


Last updated: 25-06-2007
Copyright 2006 © NOSTOS
Powered by the ARCADIA Project
University of Patras