Άρθρα και Κείμενα
Φιλόδοξα τα σχέδια του Νόστου των ομογενών στο Μπουένος Άϊρες
Αναδημοσίευση από το omogeneia.ana-mpa.gr
Βλ. σχετική σελίδα.
Νόστος, μία λέξη συνυφασμένη με τον καημό του Έλληνα μετανάστη για την πατρίδα. Μία λέξη που δεν απαντάται σε καμία άλλη γλώσσα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά από τα εκατομμύρια των Ελλήνων ομογενών μας στα πέρατα της γης, με την ελπίδα ότι κάποια ημέρα θα επιστρέψουν μόνιμα πίσω στη γενέτειρα. Ως τότε φροντίζουν να «αναθρέψουν» τις μικρές Ελλάδες, εκεί στις δεύτερες πατρίδες.

Νόστο ονόμασαν και οι ομογενείς μας στο Μπουένος Άιρες τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Η ιδέα της ίδρυσης του Νόστου ξεκίνησε με πρωτοβουλία της δραστήριας ομογενούς Δρ. Χρηστίνας Τσαρδίκος,

Όσοι ασχολούνται με τα ομογενειακά πράγματα θα τη θυμούνται από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από περίπου ένα χρόνο, το οποίο και στάθηκε αφορμή να επαναλειτουργήσει η ραδιοφωνική εκπομπή που έστησε η ίδια πριν από έξη χρόνια για να μπαίνει η Ελλάδα-στα ελληνικά και στα ισπανικά- σε κάθε σπίτι των ελλήνων ομογενών στη μακρινή φιλόξενη χώρα. Ο λόγος της κ. Τσαρδίκος και των άλλων εθελοντών συντελεστών της εκπομπής δεν έμεινε όμως στα όρια της ελληνικής παροικίας, αφού απέκτησε και ένα ευρύ κοινό φιλελλήνων Αργεντινών.

Η προσοχή που έδειξαν αμέτρητοι φίλοι για τη διατήρηση αυτής της εκπομπής την οδήγησε στην ιδέα να δημιουργήσει τον Νόστο με στόχο την προώθηση, διάδοση και διαφύλαξη της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αργεντινή.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη μεθόδευσης των απαραίτητων μέσων για την διδασκαλία και την εκμάθηση της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ενθάρρυνσης και ανάπτυξης των σχέσεων του ελληνισμού της Αργεντινής μετά του ελληνισμού εκτός ή εντός της Ελλάδος», σημειώνει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσαρδίκος. Και συνεχίζει: «Στους άμεσους στόχους μας είναι η λειτουργία ενός Κέντρου διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, η διοργάνωση σειρά μαθημάτων, διαλέξεων, σεμιναρίων, διαγωνισμών και άλλων δραστηριοτήτων για την εκπλήρωση των σκοπών του Νόστου. Και γιατί όχι να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες, να εκδώσουμε εφημερίδες, περιοδικά, ακόμα και βιβλία. Αν και όλοι οι ελληνικοί φορείς, ο καθένας με τις δυνάμεις του, προσπαθούν να κάνουν το αυτονόητο, χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα πάνω σε αυτά τα θέματα στην Αργεντινή.

Πιστεύω πολύ στη συλλογική δουλειά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, για εμάς, για τα παιδιά μας, που χάνουν τη γλώσσα, αλλά και για την Ελλάδα που τόσο πολύ την αγαπούν εδώ στην Αργεντινή».

Προφανώς έτσι εξηγείται ότι στην παρουσίαση του Νόστου που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάλου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου του Μπουένος Άιρες, «Centro Cultural General San Martin», παρέστησαν επώνυμοι φίλοι της Ελλάδας. Εκεί ήταν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων για να εκφράσουν τη στήριξη τους. Μεταξύ αυτών ο Dr. Juan Lavalle, πρόεδρος της επιτροπής Ελληνικού Πολιτισμού του πανεπιστημίου Uca, Moron kai Colegio Nacional Buenos Aires, ο Dr. Jurado, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Κινηματογράφου της Αργεντινής, ο πρόεδρος του Centro Cultural General San Martin κ. Donado κ.ά.

Το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ ήταν επίσης μεγάλο, αφού στην εκδήλωση παρέστησαν δημοσιογράφοι από μεγάλες εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα της Αργεντινής πρωτεύουσας.

Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν ο Πρώτος γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νικόλας Σιγάλας, ο Αρχιμανδρίτης Σταύρος Ιωαννίδης, η πρόεδρος του Instituto Griego de Cultura κα. Αννα Γεωργάλος, η διευθύντρια του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης Μαρία Χριστίνα Μοράλες, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Λογοτεχνών Αργεντινής ο Dr. Antonio Las Heras κ.ά.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παριστάμενους η έναρξη της εκδήλωσης, που έγινε από δύο κοριτσάκια ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Ελλάδας και της Αργεντινής με τις σημαίες των δύο χορών στα χέρια τις οποίες και αντάλλαξαν συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες της Δρ. Τσραδίκος και του καθηγητή Raul Lavalle με θέμα η αρχαία ελληνική λογοτεχνία στα παραδοσιακά τραγούδια του Rio nte la Plata.

Σε μήνυμά του ο Υφ. Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός χαιρέτισε την ίδρυση του Νόστου, «αναγνωρίζοντας πως τέτοιες συναντήσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των ελληνικών στο εξωτερικό».

Μηνύματα απέστειλαν επίσης έλληνες βουλευτές, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Κουμπιάς, κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν το Αργεντίνικο χορευτικό συγκρότημα «Καρυάτιδες», υπό τον κ.. Ιγορ Ανδρουσκιέβιτς, ενώ οι ισπανόφωνοι Αργεντίνοι της χορωδίας «Αηδόνι» ξεσήκωσαν το κοινό με το πλούσιο, σε ελληνικά και αργεντίνικα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, ρεπερτόριο τους. Καλαματιανά, τσάμικο, χασαποσέρβικο και άλλους ελληνικούς χορούς χόρεψε 20μελής ομάδα αργεντινών του «Ballet Egeo».

 
Last updated: 15-07-2007
Copyright 2006 © NOSTOS
Powered by the ARCADIA Project
University of Patras