Άρθρα και Κείμενα

«Ράδιο Ελλάς» στο Μπουένος Άιρες

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Τα Νέα» - 21/08/2007
Βλ. σχετική σελίδα.
Διδάσκει Ελλάδα στην Αργεντινή

Ελληνίδα γιατρός γεννημένη στο Μπουένος Άιρες διαδίδει τον πολιτισμό και τη γλώσσα

«Ό,τι κάνω σήμερα είναι μέρος της κληρονομιάς που άφησαν πίσω οι γονείς μου, οι οποίοι κάθε στιγμή μου υπενθύμιζαν την καταγωγή μου», λέει η Ελληνίδα γιατρός κ. Τσαρδίκου

«Ανοίγαμε την πόρτα του σπιτιού μας στη συνοικία Φλόρες του Μπουένος Άιρες και μόνο τότε καταλαβαίναμε ότι βρισκόμαστε σε μια ξένη χώρα. Διατηρούσαμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τη διακόσμηση, τα φαγητά και ό,τι άλλο διέκρινε μια ελληνική οικογένεια».

Γεννημένη στο Μπουένος Άιρες από γονείς Αρκάδες - ο πατέρας της από το Λεβίδι και η μητέρα της από την Τρίπολη -, η γιατρός κ. Χριστίνα Τσαρδίκου μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου οι γονείς της κάθε στιγμή τής υπενθύμιζαν την καταγωγή της. Σήμερα, παράλληλα με τις άλλες της υποχρεώσεις, διδάσκει δωρεάν ελληνικά και ταυτόχρονα έχει ελληνική εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής.

Παντρεμένη με τον Σαλβαδόρ Φαράσε, ιταλικής καταγωγής, και μητέρα τεσσάρων παιδιών- της Ραφαέλας, του Νικόλα, της Δήμητρας και της Χριστίνας- η κ. Τσαρδίκου αναγκάζεται να κλέβει χρόνο από τον ύπνο της, την εργασία και τις οικογενειακές της υποχρεώσεις και να τον αφιερώνει στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Αργεντινή. Μια χώρα που σήμερα αριθμεί περίπου 20.000 Έλληνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Ραδιοφωνική εκπομπή

«Από το 2000 έως το 2005 δίδαξα εθελοντικά την ελληνική γλώσσα σε ένα σαββατιάτικο κοινοτικό σχολείο του Μπουένος Άιρες. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή», λέει η κ. Τσαρδίκου. Το 2001 δημιούργησε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση», που αμέσως έγινε αγαπητή από το κοινό και σήμερα αποτελεί το ραδιοφωνικό στέκι των Ελλήνων της Αργεντινής, αλλά και των ντόπιων καθώς μεταδίδεται σε δύο γλώσσες- την ελληνική και την ισπανική. «Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αδυναμία εύρεσης χορηγών αλλά και η αδιαφορία των επίσημων ελληνικών αρχών με υποχρέωσαν να τη διακόψω το 2005 για διάστημα οκτώ μηνών. Η διακοπή αυτή δεν με αποθάρρυνε. Εκεί άρχισε ο πραγματικός αγώνας», σημειώνει η κ. Τσαρδίκου. Έτσι από τον Μάιο του 2006 η εκπομπή βγήκε και πάλι στον αέρα και μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα, ώρα Αργεντινής. Η εκπομπή της κ. Τσαρδίκου περιλαμβάνει την αφήγηση ιστορικών γεγονότων, αναφορές στην ελληνική μυθολογία, τη φιλοσοφία και την ιστορία ελληνικών πόλεων, αλλά και συνεντεύξεις.

Σχολείο στο ιατρείο

Εκτός από τη ραδιοφωνική εκπομπή, η κ. Τσαρδίκου διαμόρφωσε κατάλληλα το ιατρείο της για να διδάσκει ελληνικά. Άρχισε αγοράζοντας βιβλία, θρανία, χάρτες και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο ώστε να λειτουργήσει το σχολείο. Σήμερα τα μαθήματα που παραδίδει η ίδια αλλά και η φιλόλογος κ. Δήμητρα Χριστοφορίδου είναι δωρεάν χωρίς να λαμβάνει βοήθεια από κανέναν κυβερνητικό ή μη οργανισμό. Τα κανονικά μαθήματα παρακολουθούν περίπου 150 άνθρωποι, ενώ τα εντατικά μαθήματα περισσότεροι από 250, οι περισσότεροι αργεντίνικης καταγωγής. «Επίσης έχουμε καθιερώσει και έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 36 έργα τα οποία θα εκδοθούν σε μια ειδική ανθολογία στα ελληνικά και τα ισπανικά που θα μοιραστεί στα αργεντίνικα και ελληνικά σχολεία, καθώς και στα πανεπιστήμια δωρεάν».

«Όνειρό μου η επιστροφή»

Η Οργάνωση Νόστος, έχει σκοπό τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Αργεντινή. Η κ. ΤΣΑΡΔΙΚΟΥ είναι πρόεδρος της Οργάνωσης Νόστος, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια μικρή Ελλάδα στην Αργεντινή. Η Οργάνωση αναγνωρίσθηκε και επίσημα από τις αργεντίνικες αρχές τον Σεπτέμβριο του 2006 και ανάμεσα στους βασικούς της στόχους είναι η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

«Είναι συγκινητικό να βλέπεις 700 ανθρώπους σε μια κατάμεστη αίθουσα να παρακολουθούν την Αντιγόνη του Σοφοκλή», λέει η κ. Τσαρδίκου που όνειρό της είναι κάποια στιγμή η επιστροφή στην Ελλάδα.

«Παλεύουμε μόνοι μας»

«Αγοράσαμε βιβλία, θρανία και χάρτες φτιάχνοντας στην κυριολεξία από το μηδέν το ελληνικό σχολείο που σήμερα αριθμεί εκατοντάδες άτομα», σημειώνει η κ. Τσαρδίκου που διδάσκει και η ίδια την ελληνική γλώσσα.

ΜΕΓΑΛΟ παράπονο εκφράζει η κ. Τσαρδίκου για τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού προγράμματος. «Χωρίς την ελάχιστη βοήθεια από επίσημους ελληνικούς φορείς, καταφέραμε εδώ στη μακρινή Αργεντινή να δημιουργήσουμε το δικό μας ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα και να διδάξουμε την ελληνική γλώσσα σε Έλληνες και Αργεντινούς. Απευθυνθήκαμε σε πολλούς Έλληνες αλλά η απάντησή τους δεν ήταν η αναμενόμενη. Αρκεί να φανταστείτε ότι αρωγός στην προσπάθειά μας στάθηκε το Ισλαμικό Κέντρο».

 
Last updated: 22-07-2007
Copyright 2006 © NOSTOS
Powered by the ARCADIA Project
University of Patras