Εβλιγιά Τσελεμπή

προστέθηκε στις 2013-06-27 09:28:02

σχετικά κείμενα...


Ο Εβλιγιά Τσελεμπή (Evliya Çelebi, 1611 - περίπου 1684) ήταν Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής. Γεννήθηκε το 1611 στην Κωνσταντινούπολη. Εικάζεται ότι η οικογένεια του πατέρα του καταγόταν από την Κιουτάχεια και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς. Ο πατέρας του ήταν χειροτέχνης κοσμημάτων στην Αυλή του Σουλτάνου. Η μητέρα του καταγόταν από τον Καύκασο. Υπήρξε μαθητής του Χαμίντ Εφέντη στην Κωνσταντινούπολη και εκπαιδεύτηκε και ως αφηγητής του Κορανίου. Το 1636 με εντολή του σουλτάνου, έγινε δεκτός στο παλάτι, όπου εκπαιδεύτηκε στην καλλιγραφία, στη μουσική και στην αραβική γραμματική.

Αρχικά περιηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγραψε λεπτομερώς για κτίρια, αγορές, ήθη και έθιμα και πολιτισμό. Στο διάστημα 1640-1676 περιηγήθηκε στον ελλαδικό χώρο, τη Βαλκανική, την Αυστρία, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολία, την Περσία και το Κάιρο. Οι γραπτές του εντυπώσεις συγκεντρώθηκαν σε ένα δεκάτομο έργο, το «Seyahatnâme» (Σεγιαχατναμέ - «Βιβλίο των ταξιδιών») ή σύμφωνα με το χειρόγραφο της Βιέννης Tarikh-i Seyyah («Χρονικό του περιηγητή»), όπου καταγράφονται εντυπώσεις από ταξίδια του. Ο πρώτος τόμος περιέχει περιγραφή της Κωνσταντινούπολης και θεωρείται καλή πηγή για την οθωμανική πρωτεύουσα του 17ου αιώνα.

Στην Ελλάδα ο Τσελεμπή περιηγήθηκε μεταξύ άλλων και την Πελοπόννησο, καταγράφοντας εντυπώσεις και παρατηρήσεις για τις περιοχές της (μεταξύ άλλων και για την Τριπολιτσά, την περιοχή της Κυνουρίας και της Τσακωνιάς κ.ά.), την κατάσταση των πόλεων και των χωριών, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Η εξιστορήσεις του σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραστατικές, ενώ σε άλλες κρίνονται ως υπερβολικές ή και ανακριβείς.

Γενικά, το "Βιβλίο των ταξιδιών" είναι γραμμένο σε λογοτεχνικό ύφος, συχνά υπερβολικό, με προτίμηση στην εξιστόρηση μύθων, όπου συχνά αυτοί συμπλέκονται με την ιστορία. Στην εποχή του θεωρήθηκε ως ψυχαγωγική περιγραφή, ιδιαίτερα για τις γυναίκες του χαρεμιού. Γενικά, το έργο του αποτελεί ένα είδος ελαφρύτερης λογοτεχνίας δεν αποσκοπεί πρωταρχικά στην ιστορική αλήθεια. Περιέγραψε εκτός των άλλων και χώρες που ποτέ δεν επισκέφτηκε, ενώ ορισμένες αφηγήσεις του θεωρούνται φανταστικές ή βασισμένες σε ξένες πηγές. Ωστόσο, αυτές είναι ευδιάκριτες, έτσι ώστε οι σημερινοί μελετητές να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την αλήθεια. Έτσι το έργο του παραμένει πολύτιμο και έχει μεγάλη αξία ως ντοκουμέντο για τις εκτενείς πληροφορίες που παρέχει γύρω από την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο εκείνη στις διάφορες περιοχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Πηγές:Δικτυακοί τόποι:
σχετικές φωτογραφίες


Πατώντας σε κάθε φωτογραφία, μπορείτε να τη δείτε σε μεγέθυνση...


 επιστροφή στην κορυφή...