Ζευς ή Δίας

σχετικά λήμματα...


ΛΥΚΑΙΟΝ (Όρος): Τόπος γέννησης του Δία, του μικρότερου γιου του Κρόνου και της Ρέας. Η αρκαδική εκδοχή του μύθου τοποθετεί τη γέννηση του Δία σ' αυτό το βουνό, όπου διασώζονται ακόμα απομεινάρια του ιερού του και του χώρου όπου για πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν ανθρωποθυσίες προς τιμήν του. Η γέννηση του Δία στο Λύκαιο φαίνεται να έχει συνοχή με τα επόμενα επεισόδια του μύθου που εντοπίζονται στους ποταμούς Λούσιο και Λύμακα και στο όρος Θαυμάσιον. Η εκδοχή για τη μετέπειτα ανατροφή του στην Κρήτη δεσπόζει σε διάφορους μυθογράφους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι Αρκάδες ονόμαζαν Κρητέα μια περιοχή του όρους Λυκαίου και υποστήριζαν ότι εκεί είχε μεγαλώσει ο Δίας και όχι στην Κρήτη.

ΛΟΥΣΙΟΣ (Ποταμός): Νερά στα οποία κάνει το πρώτο του μπάνιο ο Δίας κι έπειτα παραδίδεται από τη Ρέα στη φροντίδα της θεάς Γαίας. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Λούσιος -ονομαζόμενος από μερικούς Γορτύνιος- έχει τα πιο κρύα νερά από όλους τους ποταμούς που δεν παγώνουν το χειμώνα.

ΘΑΥΜΑΣΙΟΝ (Όρος): Τόπος όπου ο Δίας, χάρη στην πονηριά της μητέρας του Ρέας, σώζεται και δεν καταβροχθίζεται από τον πατέρα του Κρόνο. Ο Ουρανός και η Γαία είχαν προφητέψει νωρίτερα ότι ο Κρόνος θα εκθρονιζόταν από ένα παιδί του. Για να προστατευτεί από αυτόν τον κίνδυνο, ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του την ώρα που γεννιούνταν, όπως την Εστία, τη Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Ποσειδώνα. Απεγνωσμένη από αυτήν την κατάσταση η Ρέα, μετά τη γέννηση του Δία, εξαπατά τον Κρόνο δίνοντάς του μια πέτρα αντί για το παιδί και κρύβει σε ασφαλές μέρος τον μικρό, στην Κρήτη. Αργότερα, όταν ο θεός ενηλικιώνεται και παίρνει ως σύζυγο του την ωκεανίδα Μήτιδα, εκείνη θα του δώσει την ιδέα να προκαλέσει εμετό στον Κρόνο, ώστε να βγουν έξω από την κοιλιά του οι πέντε θεοί που είχε καταπιεί.

ΑΛΙΦΗΡΑ: Τόπος όπου ο Ζευς φέρνει στον κόσμο τη θεά Αθηνά, που γεννιέται απ' ευθείας από το κεφάλι του. Μετά από την ένωση του με την ωκεανίδα Μήτιδα, ο Ζευς προειδοποιείται από τη Γαία και τον Ουρανό ότι αν εκείνη συνελάμβανε, θα γεννούσε ένα αρσενικό παιδί που έμελλε να του πάρει τη βασιλεία του κόσμου, όπως είχε κάνει ο ίδιος στον πατέρα του Κρόνο κι όπως είχε κάνει και εκείνος στον δικό του τον Ουρανό. Έτσι λοιπόν, για να αποφύγει την πραγματοποίηση της γέννας, ο Δίας καταπίνει ζωντανή τη σύζυγο του Μήτιδα. Το έμβρυο συνεχίζει να μεγαλώνει στο κεφάλι του πατέρα του μέχρι που, όταν φτάσει η στιγμή, ο Ήφαιστος -ή σύμφωνα με άλλους ο Προμηθέας- ανοίγει με το τσεκούρι του το κρανίο του Δία για να πραγματοποιηθεί η γέννα. Η θεά έρχεται στον κόσμο ήδη ενήλικης και φορώντας όλα τα όπλα της.

ΓΟΡΤΥΝΑ: Τόπος όπου, ο Δίας έχοντας φτάσει εδώ ανεβαίνοντας την κοίτη του ποταμού Ληθαίου, ενώνεται με την πριγκίπισσα Ευρώπη δίπλα σε μια πηγή σκεπασμένη από πλατάνια. Από αυτήν την ένωση θα γεννηθούν οι γιοι τους Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδώνας.
 επιστροφή στην κορυφή...