Λιλαία

χάρτης περιηγήσεων του Παυσανία > χάρτης Φωκίδας


Η Λιλαία ήταν σημαντική αρχαία φωκική πόλη, χτισμένη στις βορειοδυτικές υπώρειες του Παρνασσού, λίγο ψηλότερα από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού. Η θέση της βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Λιλαία του νομού Φωκίδας.

Η πόλη υπήρξε από τις ισχυρότερες πόλεις της αρχαίας Φωκίδας. Αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών και ήταν μεταξύ των εννιά φωκικών πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Δεν αναφέρεται από τον Ηρόδοτο στις πόλεις που κατέστρεψαν οι Πέρσες, ίσως γιατί εκείνη την περίοδο ανήκε στους γειτονικούς Δωριείς της Δωρίδας ή γιατί τα πολύ ισχυρά τείχη της καθιστούσαν δύσκολη την κατάληψή της. Η Λιλαία καταστράφηκε κατά τον Γ ιερό πόλεμο από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας αλλά ξαναχτίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Στην αρχαία πόλη γινόταν λατρεία του θεοποιημένου ποταμού Κηφισού και των πηγών του. Υπήρχε επίσης ναός της Αρτέμιδος, του 7ου αι. π.Χ. Αργότερα στη θέση του ναού και με χρήση των υλικών του χτίστηκε ο παλαιοχριστιανικός ναός της Θεοτόκου Ελεούσας.

Κοντά στις πηγές του Κηφισού υπάρχουν τα ερείπια του ναού της Θεοτόκου Ελεούσας, με ευδιάκριτα τα αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού (επιστύλια και σπόνδυλοι κιόνων). Στον λόφο σώζονται σε καλή κατάσταση τμήματα του περιμετρικού οχυρωματικού τείχους της αρχαίας πόλης και μερικοί πύργοι του.

Η οδική πρόσβαση στην περιοχή είναι από το χωριό Πολύδροσο (Σουβάλα), από το οποίο η αρχαία πόλη απέχει 2 χλμ. Ο χώρος στις πηγές του Κηφισού είναι ειδικά διαμορφωμένος για τους επισκέπτες και τους περιπατητές.

Η σύγχρονη Λιλαία (πρ. Κάτω Αγόριανη) ανήκει στον Δήμο Παρνασσού και είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, αφού το 1943 υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Γερμανούς κατακτητές.


Πηγές:

 

ευρύτερη περιοχή

επιστροφή στην κορυφή...