Αμφίκλεια

χάρτης περιηγήσεων του Παυσανία > χάρτης Φωκίδας


Η Αμφίκλεια είναι κωμόπολη που ανήκει στο νομό Φθιώτιδος της Στερεάς Ελλάδας. Είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου ο οποίος περιλαμβάνει τα τοπικά διαμερίσματα Αμφικλείας, Δρυμαίας, Παλαιοχωρίου, Ξυλικών, Τιθρωνίου και Μπράλου. Αποτελεί το διοικητικό, κοινωνικό και εμπορικό κέντρο μιας αγροτικής περιοχής με κύριες καλλιέργειες τα καπνά, το βαμβάκι και τα σιτηρά. Βρίσκεται σε καταπράσινη περιοχή στους πρόποδες του όρους Παρνασσού, ενώ μπροστά της απλώνεται η κοιλάδα του ποταμού Κηφισού. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική τουριστική ανάπτυξη, κυρίως λόγω του γειτονικού χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, από το οποίο απέχει 17 χλμ.

Η Αμφίκλεια διακρίνεται για την αξιόλογη αρχιτεκτονική της και έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Είναι επίσης γνωστή για την διατήρηση της ρουμελιώτικης παράδοσης (λάκκοι του Πάσχα, γιορτή των κτηνοτρόφων, το τέταρτο όνομα κ.α.). Αξιοσημείωτες είναι και οι τοπικές Απόκριες, με άναμμα τεράστιων φωτιών και η μοναδική πανελλαδικά γιορτή του ψωμιού.

Ιστορία

Η Αμφίκλεια ήταν αρχαία πόλη των Φωκέων. Πρώτη ονομασία της πόλης ήταν Οφιτεία κι έπειτα Αμφίκλεια. Η ιστορική διαδρομή της ακολουθεί την ιστορική πορεία των φωκικών πόλεων. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά το πέρασμά τους από την κοιλάδα του Κηφισού το 480 π.Χ. μετά τη μάχη στις Θερμοπύλες. Τα επόμενα χρόνια ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση και αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία στα Φωκικά.

Κατά το Μεσαίωνα, η περιοχή παρήκμασε και ερήμωσε. Αρκετούς αιώνες αργότερα στην περιοχή της αρχαίας Αμφίκλειας χτίστηκε ένα νέο χωριό που ονομάστηκε Δαδί, το οποίο άκμασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Κοντά στη σημερινή πόλη, βρίσκεται ο χώρος της Αρχαίας Αμφίκλειας, όπου διασώζεται τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης.


Πηγή:

 

ευρύτερη περιοχή

επιστροφή στην κορυφή...