Βούλις

χάρτης περιηγήσεων του Παυσανία > χάρτης Φωκίδας


Στα βόρεια παράλια του Κορινθιακού κόλπου, στη σημερινή επικράτεια του Νομού Βοιωτίας, βρίσκεται ο όρμος και αρχαίος μυχός της Ζάλτσας. Εκεί κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη Βούλις ή Βούλιδα, παραθαλάσσια πόλη της αρχαίας Φωκίδας, χτισμένη σε ένα απόκρημνο βράχο, περίπου 1500 μ. από την ακτή. Σήμερα η περιοχή ανήκει στο Δ.Δ. Αγίας Άννας του Δήμου Κορωνείας.

Ιστορικά στοιχεία

Τα μόνα ιστορικά στοιχεία για την Βούλιδα προέρχονται από τον περιηγητή Παυσανία ο οποίος την επισκέφτηκε με καράβι από την Αντίκυρα. Ο Παυσανίας αναφέρει (Φωκικά 37,2) ότι στα σύνορα της Φωκίδας με την Βοιωτία υπήρχε η πόλη Βούλις που πήρε το όνομα της από τον αρχηγό των αποίκων Βούλωνα. Οι κάτοικοί της ήταν δωρικής καταγωγής και δεν ανήκαν ούτε στο κοινό των Βοιωτών, ούτε και στο κοινό των Φωκαέων. Όμως, όταν άρχισε ο τρίτος ιερός πόλεμος, αναγκάστηκαν από τον Φωκέα στρατηγό Φιλόμηλο να συμμετάσχουν στο κοινό των Φωκέων και να πολεμήσουν κατά των Θηβαίων.

Στην πόλη δεν υπήρχαν αξιόλογα μνημεία ή κτίσματα. Υπήρχαν μόνο δύο ξύλινα αγάλματα της θεάς Άρτεμης και του Διόνυσου και οι κάτοικοι τιμούσαν τον Θεό Μέγιστο. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν ψαράδες οστράκων πορφύρας και από αυτά έβγαζαν την βαφή πορφύρα.

Στην περιοχή δεν έχουν γίνει ανασκαφές και δεν είναι γνωστό πότε οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν.


Βιβλιογραφία:

  • Θύμιου Δ. Δάλκα, «Λειβαδιά, Ιστορικοί περίπατοι Β΄ Στα δυτικά της», 1996, σελ.129 και 130.

Πηγή:

 

ευρύτερη περιοχή

επιστροφή στην κορυφή...