Παλαιά Επίδαυρος (Αρχαία Επίδαυρος)

χάρτης περιηγήσεων του Παυσανία > χάρτης Αργολίδας


Η Παλαιά Επίδαυρος είναι χωριό του νομού Αργολίδας, στην ανατολική πλευρά του νομού, στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Είναι χτισμένη γύρω από τον στενό όρμο που αποτελεί το λιμάνι της, στον οποίο καταλήγει μία μικρή πεδιάδα που καλύπτεται από πορτοκαλιές. Η Παλαιά Επίδαυρος είναι ιστορική έδρα του δήμου Επιδαύρου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.733 κάτοικοι.

Σήμερα το χωριό εμφανίζεται και με το όνομα Αρχαία Επίδαυρος, αν και δεν έχει υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγή του ονόματος του χωριού. Ωστόσο μετά την συνένωση του παλιού δήμου Αρχαίας Επιδαύρου με τις γειτονικές κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Δήμαινας, Τραχειάς και Κολιακίου, σύμφωνα με το σχέδιο "Καποδίστριας", το χωριό επικράτησε να αποκαλείται Αρχαία Επίδαυρος. Παρόλα αυτά το επίσημο όνομα του χωριού παραμένει Παλαιά Επίδαυρος. Με το όνομα Αρχαία Επίδαυρος αναφέρεται κυρίως ο χώρος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Η Παλαιά Επίδαυρος είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες, καθώς στο χώρο του σύγχρονου χωριού βρισκόταν η πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου. Από την αρχαία πόλη της Επιδαύρου σήμερα σώζεται το Μικρό αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, το οποίο βρίσκεται στη χερσόνησο Νησί. Το θέατρο είναι αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο και, σύμφωνα με τις επιγραφές, εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Το 1971 άρχισε η ανασκαφή του, ενώ ακόμη και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του.

Δίπλα από το θέατρο και στον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Νησί βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης, τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει φέρει ακόμα στο φως. Στην κορυφή της χερσονήσου και στον προαύλιο χώρου της εκλησσίας της Παναγίας είναι εμφανή τα ερείπια από το κάστρο της αρχαίας πόλης. Ακριβώς απέναντι από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο με επτά θολωτούς τάφους ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό, και με πρόσβαση από μονοπάτι που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Κορίνθου-Θεάτρου, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας.


Πηγές:

 

ευρύτερη περιοχή

επιστροφή στην κορυφή...