Σύντομο Ιστορικό της Τεγέας


Η παρουσία της Τεγέας στη μυθολογία και την αρχαία ιστορία είναι σημαντική. Η Τεγέα υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της Αρκαδίας στην αρχαιότητα. Ο αρχαίος ναός της Αλέας Αθηνάς (στο χωριό Αλέα) που κάηκε το 395 π.Χ. περίπου, ανοικοδομήθηκε από τον γλύπτη Σκόπα το 340π.Χ. για να στεγάσει το ελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, ελάχιστα τμήματα του οποίου σώζονται. Η Τεγέα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και το 31 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Οκταβιανός έκλεψε από το ναό της Αλέας Αθηνάς, που υπήρχε στην πόλη, το άγαλμα της Θεάς. Η Τεγέα είχε σημαντική αγορά, μαρμάρινο θέατρο (175π.Χ.) και στάδιο, όπου γίνονταν οι τοπικοί αγώνες Αλέαια (Επισκοπή Τεγέας).

Η Τεγέα καταστράφηκε τον 4ο μ. χ. αιώνα και στα ερείπιά της κτίστηκε η Βυζαντινή πόλη, Νίκλι. Στο κοίλο του θεάτρου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Επισκοπής (1888). Στο άλσος κοντά στην εκκλησία σώζεται ωραίο μωσαϊκό του 5ου αιώνα. Απεικονίζει παλικάρια και κοπέλες, που παριστάνουν τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Στο μουσείο της Τεγέας στο χωριό Αλέα υπάρχουν ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή.

Αξιόλογο στην αρχαιότητα υπήρξε επίσης και το ιερό της Αρτέμιδος της Κνακεάτιδος (κοντά στο χωριό Μαυρίκι).

Στην Επισκοπή της Τεγέας στις 22-5-1934 ελήφθηκε από την Ολυμπικακή Επιτροπή ιστορική απόφαση για την μεταφορά της Ολυμπιακής Δάδας από την Ολυμπία στον εκάστοτε τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.


Logo_athena.gif (6558 bytes)

Κόμβος Τρίπολη-Αρκαδία


home1_b(2).gif (6807 bytes)