Η Τεγέα Σήμερα


 

Χάρτης της Τεγέας

Χάρτης της Τεγέας

 

Η σημερινή Τεγέα βρίσκεται στο κέντρο του εύφορου οροπεδίου της Τρίπολης, στην περιοχή της αρχαίας Τεγέας. Απέχει από την Τρίπολη 10 χλμ. και περιλαμβάνει 16 χωριά που απλώνονται στον ομώνυμο εύφορο κάμπο και στους πρόποδες του Πάρνωνα: Στάδιο, Επισκοπή, Ρίζες, Μαγούλα, Αλέα, Κερασίτσα, Βουνό, Στρίγκου, Τζίβα, Λιθοβούνια, Μαυρίκι, Γαρέα, Μανθυρέα, Κάνδαλο, Καμάρι και Ψηλή Βρύση. Τον Οκτώβριο του 1998 η Τεγέα έγινε δήμος στα πλαίσια του σχεδίου Καποδίστρια. Εχει περίπου 5.000 κατοίκους.

Η τοπική οικονομία βασίζεται κύρια στην γεωργία. Ο κάμπος της Τεγέας, αν και μα πολλά προβλήματα άρδευσης, λογίζεται ακόμα σαν μια από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της Αρκαδίας. Τα κυριώτερα τοπικά προϊόντα είναι πατάτες, μήλα, σκόρδα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, όψιμα κηπευτικά, κουκιά, κρασί και μέλι. Ορισμένα μάλιστα γεωργικά προϊόντα της Τεγέας είναι ονομαστά, όπως τα κεράσια, τα βύσσινα τα μήλα και τα σκόρδα.

Οπως και στην υπόλοιπη Αρκαδία, μετά τον πόλεμο μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στο εσωτερικό (μεγάλη και κραταιή είναι σήμερα η "παροικία" των Τεγεατών στην Αθήνα) και στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία και Καναδά κυρίως) με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν πολλά σπίτια και καλλιέργειες. Σήμερα η μετακίνηση συνεχίζεται προς την Τρίπολη και τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Η Τεγέα είναι ιδιαίτερα περήφανη για τους αποδήμους και τους ευεργέτες της. Η Ομογένεια της Τεγέας διακρίνεται για το δυναμισμό, το ήθος και την οικονομική της ευημερία και διαπρέπει στις Τέχνες, στα Γράμματα και στις Επιστήμες. Η οικονομική της βοήθεια προς την πατρίδα ήταν αποφασιστική και σωτήρια, ιδιαίτερα στους δίσεκτους για την Ελλάδα καιρούς.  Μαζί της η Τεγέα διατηρεί ιδιαίτερα σταθερούς, στενούς και συναισθηματικούς δεσμούς.

Σημαντική είναι επίσης η προσφορά των Ευεργετών της Τεγέας (Γεωργούλης, Στασινόπουλος, και πολλοί άλλοι). Με τις   κοινωφελείς και ευγενικές παροχές τους και τα πλούσια κληροδοτήματά τους ενισχύθηκε  και βελτιώθηκε σημαντικά η τοπική οικονομία, η εκπαίδευση, η πρόνοια και η πολιτιστική και κοινωνική ζωή.

Αμεση συνέπεια της μετανάστευσης, της αστυφυλίας, των εκάστοτε γεωργικών πολιτικών και συγκυριών, όπως και της μικρής απόστασης των χωριών της Τεγέας από την Τρίπολη ήταν να αλλάξει σημαντικά, κύρια τα τελευταία 25 χρόνια, η τοπική οικονομία και απασχόληση. Παράλληλα, η στροφή μέρους των κατοίκων σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως το εμπόριο, η εμποροβιοτεχνία και διάφορα τεχνικά επαγγέλματα, βελτίωσε βέβαια τα οικογενειακά εισοδήματα και το επίπεδο ζωής, αλλά δεν ισορρόπησε τη γενικότερη κρίση που διέρχεται η τοπική αγροτική οικονομία. Πάντως, αρκετές εμπορικές, γεωργικές και βιοτεχνικές μονάδες έχουν ιδρυθεί και εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Τεγέα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής (βιομηχανία κατασκευής τούβλων, ψυγεία, βιοτεχνία αλλαντικών, εργοστάσιο οινοπαραγωγής, γεωργικά μηχανήματα κ.λ.π.).

Η Τεγέα επίσης είναι επίσης γνωστή πανελλήνια από την μεγάλη εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο στην Επισκοπή τον Δεκαπενταύγουστο.


Κόμβος Τρίπολη-Αρκαδία

Χάρτης της Αρκαδίας


Αρχική Σελίδα